6
Mayıs
2024
Pazertesi
KOCAELİ

600 yıllık tarih canlanıyor

KOCAELİ'DE 600 YILLIK TARİH CANLANIYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, İzmit Akçeşme bölgesindeki tarihi eserleri yerinde inceledi.

Büyükşehir Belediyesinin büyük önem verdiği tarihi eserler restorasyonun da sıva işlemleri başladı. 600 yıllık tarihi eserlerde yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Büyükşehir Genel Sekreteri Ersin Yazıcı’ ya Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yazıcı, Fen İşleri Daire Başkanı Tahir Akman ve Büyükşehir çalışanları katıldı. Genel Sekreter Ersin Yazıcı, Süleymaniye Hamamı ve Sırrı Paşa Konağında yapılan restorasyon işlemleri hakkında bilgi aldı.

 Yazıcı, “Başkanımızın talimatıyla tarih, 600 yıl aradan sonra tekrar diriliyor” diye konuştu. Hızlı bir şekilde restorasyonu devam eden Süleymaniye Hamamı ve Sırrı Paşa Konağında, horasan harcı olarak bilinen özel sıva ile aslına uygun olarak onarılıyor. Özel sıvanın üzerine ise yine aslına uygun olan kalem işi nakkaş işlemeler, Dolmabahçe Sarayını orijinaline göre yapan Kültür Bakanlığı onaylı uzmanlar tarafından yapılacak. Restorasyonu tamamlandıktan sonra halka açılacak olan Sırrı Paşa Konağını dolaşan Büyükşehir Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, konakta sanatsal ve kültürel etkinliklerin yapılabileceğini belirtti. Kentin en önemli tarihi eserlerinden biri olan konağın bahçesindeki özel ahşap atölyesini de inceleyen Ersin Yazıcı, Bahçede işlenecek olan kuru çam ağaçları, konağın eski yapısına uygun olarak işlenmesi talimatını verdi. Tüm çalışmaların bitmesinden sonra vatandaşa hizmetine açılacak olan konak, hem tarihi dokusuyla hem de eşsiz körfez manzarasıyla tarih severlerin vazgeçilmez mekânı olacak. Tarihi bölgede 600 yıl önce yapılan Süleymaniye Hamamında, çevre duvarlarında güçlendirmeler yapıldı. Hamamın iç duvarlarındaki çatlaklar giderildikten sonra, sıva işlemleri başladı. Hamamın içindeki ısıtma sistemlerini sağlayan, külhan ve cehennemlik bölümlerinin üzeri, özel üretim cam ile kaplanıp, ışıklandırma sistemleri ile aydınlatarak tarihsel doku ortaya çıkarılacak. Yakın zamanda restorasyonu bitecek olan yapının bilgi evi olarak kullanılması düşünülüyor.

KOCAELİ'DE 600 YILLIK TARİH CANLANIYOR
KOCAELİ'DE 600 YILLIK TARİH CANLANIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2011 Cumartesi 16:25:01
Güncelleme :8 Ocak 2011 Cumartesi 16:27:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?