3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

'AB Fonlarından yeterince yararlanamıyoruz'

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, Türkiye'nin AB fonlarından yeterince yararlanamadığını söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "AB ile Yerel Yönetim İlişkileri, AB Fon ve Hibelerinin Kullanımı" konulu seminerde kürsüye çıkan Şeker, AB fonlarının kullanımı konusunda Türk halkının eksik bilgilere sahip olduğunu, bu eksiklik ve uzak yaklaşım nedeniyle 2 milyar doları bulan fon miktarının ancak yüzde 50’sinden faydalanıldığını aktardı. Amsterdam ile gerçekleştirdikleri örnek projelerin önemine vurgu yapan Şeker, yerel kalkınma hamlesi başlattıklarının da altını çizdi.

Amsterdam Belediyesi’nden yabancı konukların da katıldığı seminerde, Türkiye’nin mevcut fon gelirlerinden tam olarak yararlanamadığı vurgulandı.

Dış İlişkiler ve AR-GE Koordinasyonundan Sorumlu Başkan Danışmanı Erkan Ayan’ın yönettiği seminerde ilk sözü Amsterdam Belediyesi AB Brüksel Ofisi Direktörü L.K.Bremer aldı. Bremer, belediye olarak Brüksel’de bir ofis açtıklarını hatırlatarak, benzer uygulamaların Türkiye’deki yerel yönetimler tarafından da yaygınlaştırılabileceğini kaydetti. Amsterdam Belediyesi AB Projeleri Koordinatörü M.L. Sanders de AB’nin fonladığı projelerin uygulanabilirliği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

BU YIL 500 MİLYON EURO

Seminerin tek Türk konuşmacısı, Avrupa Komisyonu Avrupa Takımı Üyesi Yard. Doç. Dr. Murat Dulupçu ise fonların kullanım yöntemleri hakkında bilgi verdi. Dulupçu, AB tarafından Türkiye’ye önümüzdeki yıl 500 milyon euroluk fon ve hibe kullandırılacağını söyledi. İspanya’nın Avrupa Birliği’nden 200, Yunanistan’ın ise 90 milyar dolar yardım aldığına dikkat çeken Dulupçu, Türkiye’ye ayrılan payların çok az olduğunu, bu rakamın artırılması için mevcut çalışmaların artırılması gerektiğini kaydetti.

“KOCAELİ’YE YARDIMLAR ARTACAK”

Mevzuat uyumuna yönelik projelerin daha çok destek gördüğünü, uygulama alanları bakımından ise doğu bölgelerinin ağırlıkta bulunduğunu vurgulayan Dulupçu, Kocaeli’nin 2007’den itibaren bu yardımlardan daha fazla yararlanacağını, bu nedenle daha fazla hazırlık yapmak gerektiğini anlattı.

Soru cevap bölümünden sonra seminerin sunuş konuşmasını yapan Amsterdam Belediyesi Uluslararası İlişkiler Direktörü Marleen De Greot’a, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Şişman tarafından teşekkür plaketi verildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2005 Cuma 21:09:20
Güncelleme :30 Nisan 2005 Cumartesi 11:03:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?