30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Acaristanbul kararı çelişkili

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, 'İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin Acaristanbul ile ilgili verdiği kararı, çelişkili olarak değerlendirdi.


Mazbatasını almasının ardından Kocaeli AK Parti teşkilatına teşekkür ziyaretlerinde bulunan Bakan Pepe, İl Başkan Vekili Necdet Eksen ve partilileri çalışmalarından dolayı kutladı. Pepe, daha sonra Derince ve Körfez İlçe Teşkilatları'nı ziyaret etti. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Körfez İlçe Teşkilatı'nda yaptığı açıklamada, Acaristanbul ile ilgili bölge idare mahkemesinin verdiği kararı değerlendirdi. Bakan Pepe, "Serdaroğlu Özel Ormanı'nda, Acaristan olarak tasarlanan şirket inşaat yapmak üzereyken, bakanlık olarak yapmış olduğumuz hukuki müracaatlar ve mücadeleler neticesinde, Acaristanbul'un ilgili yönetmelikler ve kanunlara uymadığı için faaliyetinin menine karşı açmış olduğumuz davada, daha önce İstanbul 3. İdare Mahkemesi, Acarlar'ın izin almadan ruhsatsız inşaat yapmalarından dolayı yapılan işlemi geçersiz saydı. Ruhsatları iptal edildi. Bu daha sonra Danıştay'a gitti.

Danıştay, İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nin bu kararını onadı. Yani Danıştay, Acarlar burada ruhsatsız olarak inşaat yaptıkları için inşaatın durdurulmasına, işlemin sonlanmasına karar verdi. Bu arada Acarlar, bakanlığımıza kesin izinleri olmadığını ve kesin izin alma hakları olduğunu iddia ederek kesin izin başvurusunda bulundular. Kendilerinin ön izinleri olmadığı için. Bu ön izinleri ben bakan olmadan önce de iptal edilmişti. 14 Ekim 2002 tarihinde ön izinleri iptal edilmiştir. Bakanlığımızda ön izinleri olmadığı için kesin izin verilmeyeceğini, şartları sağlamadıklarını ifade ettiler. Bu bakanlığımızın kesin izin vermeyişiyle alakalı olarak İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne dava başvurusunda bulundu. İstanbul 4. İdare Mahkemesi de bakanlığımızın ön iznine dayanak yaparak vermediğini kesin izinle alakalı olarak yürütmeyi durdurma verdi. Fakat enterasan birşey var burada, aynı binanın altında İstanbul İdare Mahkemesi var. Yanında 4. İdare mahkemesi var. 3. İdare Mahkemesi diyor ki, 'Acarlar'da başladıkları yerde izinleri yoktur, ruhsatlarının iptaline...'. Danıştay diyor ki, 'Evet, burada ruhsat yoktur, ön izin yoktur, mahkeme kararının onaylanmasına...'. Şimdi 4. İdare Mahkemesi diyor ki, 'Burada izin almasına gerek yoktur. İzin gerekli olsa da daha önce bir izni vardır'. Şimdi mahkemenin kararı kendi içinde çelişkilidir. Mahkemenin kararı aynı çatı altında olan diğer mahkemenin kararıyla çelişkilidir. Danıştay'ın kararıyla çelişkilidir. Bu nihai bir karar değildir. Bu yürütmeyi durdurma kararıdır. Bunun böyle bilinmesini istiyorum" dedi.


Bakan Pepe, akşam saatlerinde partisinin Gebze Teşkilatı'nı, cumartesi günü ise Gölcük, Karamürsel, Kandıra ilçelerini ziyaret edecek.

iha
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2007 Cumartesi 00:08:44
Güncelleme :28 Temmuz 2007 Cumartesi 00:18:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?