5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

Aksığın köyünde yıkım gerginliği

İÇME SUYU KORUMA HAVZASINDAKİ AKSIĞIN KÖYÜNDE YIKIM GERGİNLİĞİ

Yuvacık Barajı içme suyu koruma havzasında kaçak yapılaşmaya geçit vermeyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Aksığın köyünde kaçak yapıldığı tespit edilen 4 katlı binayı yıkmak isteyince köylülerin direnişiyle karşılaştı.

Sabahın erken saatlerinde yıkım yapılacak köye giren Büyükşehir Belediyesi İSU ekipleri, köylülerin direnişi ile karşılaştı. Jandarma ekipleri ile zabıtalar köylüleri yıkılacak binalardan uzaklaştırmaya çalışsa da başarılı olamadı. İnşaat halinde olan Aksığın köy konağının çatısına çıkan köylüler, bu binayı belediyenin izniyle yaptıklarını, hatta malzeme için belediyenin kendilerine yardım ettiğini ileri sürdü.

Aksığın muhtarı Osman Özkan, "Aylardır bütün köylüler bu inşaatta çalışıyor. Köye güzel bir konak yapmak için uğraştık fakat şimdi içme suyu havzasında olduğu gerekçesiyle yıkmaya karar verdiler. Bu binanın yıkılmaması için elimizden geleni yapacağız. İçme suyu havzasında olduğu için 100 yıllık köyümüzde ne tarım yapabiliyoruz ne de inşaat. Ne yerlerimizi istimlak ediyorlar ne de satmamaza izin veriyorlar. Bu meselenin çözülmesi lazım" dedi.

İSU yetkilileri ise koruma bandı içinde yapılaşmaya ve tarıma izin verilmediğini, tek katlı olarak düşünülerek malzeme yardımı yapılan konağın 4 katlı olarak inşa edildiğini söyledi. Yetkililer, depo yapımı için izin verilen bir vatandaşın ise depo ruhsatı ile dubleks villa yaptığını tespit ettiklerini, bu yüzden yıkım kararı aldıklarını ifade etti.

Köy konağında direnişle karşılaşan yıkım ekipleri, avukat Mustafa Okçu'ya ait olan ve depo ruhsatı ile yapılan villaya yöneldi. Yıkım ekipleri villayı boşaltırken, ev sahibi Okçu, "Tatlı su koruma havzası 300 metreden bin metreye çıktı. Ancak bu topraklarda 100 yıldır oturan köylüler yeni kanunla ne tarlalarını ekebiliyor ne de evlerine tek bir çivi çakabiliyor. Ben de buraya depo ruhsatı ile barınacak bir yer yaptım Şimdi kaçak olduğu gerekçesi ile yıkıyorlar. Depo ruhsatı aldık. Üstüne kalacak bir yer

yaptık. Yaparken ikaz etmeleri gerekiyordu, şu noktada yapacak bir şey yok ama zararımın tazmini için gerekli merciilere başvuracağım" şeklinde konuştu.

İSU ekipleri köy konağı dışındaki kaçak yapıları yıktı. Köylülerin konak için direnmesi üzerine, yıkım için Güney Kore'de bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun dönmesinin beklenmesine karar verildi.

İÇME SUYU KORUMA HAVZASINDAKİ AKSIĞIN KÖYÜNDE YIKIM GERGİNLİĞİ
İÇME SUYU KORUMA HAVZASINDAKİ AKSIĞIN KÖYÜNDE YIKIM GERGİNLİĞİ
İÇME SUYU KORUMA HAVZASINDAKİ AKSIĞIN KÖYÜNDE YIKIM GERGİNLİĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2010 Çarşamba 12:31:01
Güncelleme :16 Haziran 2010 Çarşamba 18:32:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?