2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Aksiyon filmi gibi tatbikat

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği koordinatörlüğünde, 15 bakanlık, 19 kamu kurum ve kuruluşu ile Adana, Ankara, Diyarbakır, İstanbul, Kocaeli, Mardin ve Şırnak illerinin de katılımıyla düzenlenen "Güven-2008 Milli Kriz Yönetimi" tatbikatı, Kocaeli'nde yapıldı. 

SEKA fabrikasının enkazında gerçekleşen tatbikata; 30 kurum, 345 personel ve 62 araç katıldı. Tatbikat ilk olarak fabrika içerisinde çıkan yangın ve patlama ile başladı. Patlama sonrası dumandan zehirlenen çalışanlar fabrikaya ait araçlar ile hastanelere götürülürken, böylesi saldırılarda bu tür yardımın yanlış olduğu belirtildi.
 
Koruma giysileri ve maskelerle patlamanın yaşandığı fabrikaya gelen polisler ilk olarak çevre güvenliğini aldı. Sivil savunma ekipleri yaptıkları gaz ölçümleri ile patlamanın yaşandığı alanı 'birinci bölge' ve 'sıcak bölge' olarak ikiye ayırdı. 

Polis ekipleri özel giysileri olmayan kimseleri olay yerine sokmazken, olay yerinden çıkan herkes özel kimyasal maddelerle yıkandı. Tatbikatta bomba imha ekipleri ve SAS timi olay yerinde bulunan patlamamış 2 adet kimyasal bombayı etkisiz hale getirirken, Kocaeli Garnizon Komutanlığı KBRN Savunma Bölüğü olay yerine gelerek gerekli müdahale ekipmanını kurduktan sonra patlamanın olduğu fabrikanın çevresindeki kimyasal maddelerin temizliğine yöneldi. 

Kimyasal ve biyolojik saldırı ile ilgili olarak yakındaki hastanelerde tedbir alınırken, etrafa saçılan gazın rüzgar ile birlikte dağılma ihtimaline karşılık D 100 TEM ve demiryolu trafiği bir süreliğine durduruldu. Uzman ekipler olay yerinde sürekli ölçüm yaparken, çevreye saçılan çok zehirli olan fosgen gazına karşı çevre güvenliği alan çevik kuvvet, trafik polisleri ve jandarma ekipleri özel koruyucu elbiseler giyerek görev yaptı. 

Sağlık İl Müdürlüğü, olay yerinde seyyar bir hastane kurarak yaralılara ilk müdahaleyi yaparken, Kızılay kurduğu seyyar mutfak ile olaydan etkilenen vatandaşların yiyecek ihtiyacını karşıladı. Olay yeri inceleme ekipleri ise çevrede delil topladı. 

Patlama alanında özel giysileri ile görev yapan ekipler, görev bitiminde üzerlerindeki tüm elbiseleri çıkarıp özel bir kimyasal suyla yıkadı. Emniyet ve sivil savunma ekipleri kriz merkezi oluştururken, buraya gelen gaz ölçüm değerlerine göre güvenlik prosedürleri uygulandı. Olayda yaralanan 12 kişi olay yerinde oluşturulan hastanede yapılan ilk müdahalenin ardından yanında bulunan SEKA Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. KBRN ekiplerinin yaptığı kimyasal temizliğin ardından olayda hayatını kaybeden 2 kişi cenaze nakil araçları ile alındı. 

Bursa Sivil Savunma Müdürü Yalçın Durmuş tarafından yönetilen tatbikatın büyük bir başarı ile tamamlandığını söyleyen Başbakanlık Müşaviri Engin Kuroğlu, bir futbol maçı öncesinde olduğu gibi rakibi iyi analiz edip maça o şekilde hazırlanmanın galibiyet açısından büyük önemi olduğunu, kimsayasal ve biyolojik saldırılara karşı çok iyi hazırlanmak gerektiğini belirterek, "Zaman atlamalı, büyük ölçekli ve dış tehditten kaynaklanan bir krizi esas alan, jenerik olarak hazırlanmış bir senaryoya dayandırılan tatbikat, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği binasında oluşturulan Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi tarafından sevk ve idare edildi. Genelkurmay Başkanlığı, ilgili bakanlık, kurum ve kuruluş ile iller, kendi kriz merkezlerini açarak Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi ile eşgüdüm içerisinde tatbikata iştirak etti. Tatbikatta ülkemizin kimyasal ve biyolojik tehditlere karşı imkan ve kabiliyetleri de denenmiş oldu. Bu tür saldırılara karşı kullanılan pek çok donanım, malzeme ve cihazın milli imkanlar ile yapılmış olması ayrıca sevindiricidir" dedi. 

Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, tatbikatı büyük bir başarı ile gerçekleştiren ekibi tebrik etti.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 15:33:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?