2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Alkan, öğrencilere Türkçe'yi anlattı

Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki Sağlık Meslek Lisesi'nde konferans veren yazar Ahmet Turan Alkan, öğrencilere Türkçe'nin inceliklerini anlattı. 

Türkçe'yi en iyi öğrenmenin yolunun merak etmekten geçtiğini söyleyen Alkan, "Merak ederek okumaya insanların ihtiyacı var. Merak ne kadar fazla olursa, okunan kitaptan faydalanma seviyesi o kadar artar. Merak akılda daha fazla şeyin kalmasını sağlar. Türkçe'nin güzelliği kitaplarda var. Bunu yakalayabilmek için Türkçe ses değerlerini iyi bilmeliyiz. Ses değerlerini tanıyamadığımız için sıkıntı çekiyoruz. Harfler nerede, nasıl vurgulanır, bunları bilmeliyiz. Bizim kullandığımız noktalama işaretleri Türkçe'yi vurgulamakta yetersiz kalıyor. Bu açığı en çok derslerde kulak dolgunluğu ile kapatabiliriz. Bu da öğretmenlerin becerisine bağlı" dedi. 

Bir öğrenci tarafından yöneltilen, "Birçok yazarın gençlik üzerinde kötümser görüşleri var. Bunun sebebi nedir?" sorusu üzerine Alkan, "Ben çok karamsar değilim. Her insan yaşlandığında, 'Gençlik dejenere olmuş, ahlak bitmiş' diyor. Bu her çağda yaşanan bir şey. Belli zamanlarda farklı insanlar aynı plağı çeviriyor. Şimdi sizin geçirdiğiniz dönem, havai bir dönemdir. Bizim dönemimizse tam tersiydi. Şımarık davranırsan kimse bir şey demez. Çünkü çağ bunu gerektiriyor. Uslu olsan, 'Ne kadar terbiyeli' derler o kadar. Bu durumu biz değil, değişen ve gelişen şartlar ve bulunduğun zaman belirliyor" diye konuştu. 

Yazar olmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan yazar Ahmet Turan Alkan, "Çok okuyup, okuduğunuzdan az yazacaksınız. Yazdığınızın da yüzde 90'ını yırtacaksınız. Yani yazar kendini korkmadan eleştirebilmelidir. Tek problem fazla kelimeleri atabilmektir. Bunları attığınız zaman yazılarınız güzelleşmeye başlayacaktır" şeklinde konuştu. 

Konferansa Çayırova Kaymakamı Abdullah Selim Parlar, Darıca Kaymakamı Osman Ateş ve çok sayıda davetli katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2008 Pazartesi 14:05:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?