2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Altınla borç kapatma dönemi

Kredi kartı kullanarak taksitle aldıkları altını nakit paraya çevirip kredi kartı borcunu ödeyenlerin sayısının arttığı bildirildi. 

Bankaların özendirmesi ve bilinçsiz bir şekilde kredi kartı kullanımı yüzünden milyarlarca liralık borçla karşı karşıya kalan ve nakit paraya ihtiyaç duyan kişi ve işletmeler, nakit bulabilmek için finans uzmanlarına taş çıkaracak yöntemler buluyor. Bu yöntemlerin başında kredi kartı ile 4 ile 12 ay arasında değişen altın alımları geliyor. Gebze'de uzun yıllardan beri kuyumculuk sektörü ile uğraşan Çırağan Kuyumculuk'un sahibi Ahmet Köksal bu ilginç yöntemi anlattı. 

Daha önce yatırım amaçlı alınan altının, son dönemde kredi kartı borçlarını kapatmak için kullanılan ilginç bir alışverişe dönüştüğünü belirten Köksal, "Kredi kartı sahipleri borç ödemeleri ve nakit açısından biraz rahat nefes alabilmek amacıyla buldukları çeşitli yöntemleri, son aylarda yoğun olarak kullanıyorlar. Bankaların kolay kredi kartı vermesi ve uzun vadeli taksit imkanı yurttaşların yeni yöntemler geliştirmesine yardımcı oluyor. Bu yöntemler arasında en yaygın kullanılanının kredi kartıyla vadeli olarak altın alım-satımı. Bu yöntemde, kredi kartı borcu yüzünden tüketici kredisi alamayan, kredi kartı borcunu ödeyebilmek için nakit paraya ihtiyaç duyanlar kuyumculardan 12 aya kadar vadeli altın alıp, bunu daha düşük bir fiyattan satarak nakde çeviriyor. Türkiye'deki bankaların büyük çoğunluğu kredi kartı alacaklarına, aylık olarak 5,55 faiz uyguluyor. Bu faizin yıllık bileşiği ise yüzde 91,2'ye denk geliyor. Bankalar kredi kartı alacaklarına aylık gecikme faizi olarak ise yüzde 6,20 oranını uyguluyor. Bunun yıllık bileşik faizi de yüzde 105,8'i buluyor. Doğal olarak kredi kartı borçlularını büyük sorunlar bekliyor. Ödemelerde yapılan dengesizlik ve kredi kartı ile hayatı idame beraberinde büyük tehlikeler getiriyor" diye konuştu. 

En akıllı yatırım aracının altın olduğunu söyleyen Köksal, "Son aylarda altında yükseliş var. Küresel kriz sebebiyle dolar ve Euro sert düşüş veya çıkışlar gösteriyor. Akıllı yatırım aracı kesinlikle altındır. Altın artık önemli bir yatırım aracı haline geldi. Yüzük ve diğer süs eşyaları aksesuar olarak kullanılmaya başlandı. Bu yüzden bu tür sarrafiye ürünlerine pek yatırım yapılmıyor. İnsanlar bu tür ürünleri ziynet eşyası olarak ya da eşe dosta hediye ediyor. Yatırım olarak Cumhuriyet altını ve
bilezik gibi altın çeşitleri daha çok tercih ediliyor. Altının yükseldiği son bir ay içinde bazı müşterilerimiz riske girmemek için altınını sattı. Altın alan da var. Dolayısıyla kazanan da kaybeden de var. Altında düşüş olsa da elinde altını olan uzun vadede kazanır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 12:26:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?