2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Areva'dan Türkiye'ye dev yatırım

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için çok cazip bir ülke olduğunu söyledi. Çağlayan, ekonomik ve siyasi istikrarın, Ar-Ge'ye verilen önemin ve sanayicilerin önünün açılmasının yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çektiğini belirtti.


Areva T&D'nin yeni dağıtım transformatörleri fabrikasının temeli, Türkiye Organize Sanayi Bölgesi'nde (TOSB) Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan ve Areva T&D Ürün Grubu Başkanı Ghislain Lescuyer'in katılımıyla atıldı. Temel atma töreninde konuşan Bakan Zafer Çağlayan, "Türkiye yabancı yatırımcılar için çok cazip bir bölge durumunda. Türkiye ile Fransa arasında uzun yıllardır bir bağ var. 80 yıllık Cumhuriyet döneminden bu yana ticari ilişkiler sürüyor. Türkiye'de 600 civarında Fransız şirketi faaliyet gösteriyor. Bunların 300'ü 80 yıl içinde, diğer 300'ü de son 5,5 yılda Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Son dönemdeki ekonomik ve siyasi istikrar, Ar-Ge'ye verilen önem ve sanayicilerin önünün açılması, yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekti" dedi.


Türkiye'nin dünyada 17., Avrupa'da ise 6. büyük ekonomisine sahip olduğunu hatırlatan Çağlayan, şöyle konuştu: "Dünyada üretilen her bin otomobilin 15'i Türkiye'de üretilmektedir. Beş yıl öncesine kadar 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye'de, şimdi sadece otomotiv sektörü 30 milyar dolar ihracat gerçekleştirmektedir. Hükümetimiz istihdamın üzerindeki yükleri azalttı. Ar-Ge kanunu çıkardı. Yatırım ortamını hazırladı ve böylece yatırımlar hız kazandı."
Areva T&D Ürün Grubu Başkanı Ghislain Lescuyer ise şirket hakkında bilgi verdi. Şirketin kendi alanında dünyadaki en büyük 3 şirketten biri olduğunu anlatan Lescuyer, "2007 yılına göre, kazanç artışı ve global pazar bakımından büyümesini sürdürmektedir. 2007 yılına göre global pazar ciromuz 43 milyar euroyu bulmuştur. 100 ülkedeki varlığımız bunu kanıtlamaktadır. Türkiye'deki ortaklığımız uzun yıllara dayanmaktadır ve bundan hep mutluluk duyduk. Kocaeli bölgesinde ihracat sıralamasında 4. sırada bulunmaktayız. Yeni yatırımımız 66 milyon euro tutarında ve yeni istihdamlar sağladığımız için bundan mutluluk duymaktayız. Şu an bin 600 çalışanımız var ve buna 600 ek istihdam daha sağlamış oluyoruz" dedi.
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz da bir buçuk yıl önce faaliyete geçen bir ajans olarak yatırımın sonuçlanmasından mutluluk duyduklarını söyledi. Hedeflerinin, Türkiye'ye yeni yatırımlar gelmesi olduğunu anlatan Korkmaz, şöyle konuştu: "Bu yatırımlar bize yeni istihdam ve teknolojik gelişme sağlasın. Ülkemize yeni vizyonlar kazandırsın. Hedefimiz bir koordinasyon sağlamak. 100 milyon dolarlık bir yatırım teşkil eden ve 600 yeni istihdam sağlayan Areva T&D'ye bu kararından dolayı teşekkür ediyorum. 2009 yılında hedeflendiği ciro 700 milyondur. Ciro'nun yüzde 85'i de ihracat."


Aralık 2007'de Areva ile temasa geçtiklerini hatırlatan Korkmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Nisan 2008'de sonuçlandı. Bugün de temelini atıyoruz. 600 kişiden 100'ünün Ar-Ge alanında çalışacak olması bizim için gurur kaynağıdır. Burada sadece üretim değil, özel mühendislik ve dizayn alanında da çalışma yapılacak. Türkiye'nin güçlü insan kaynakları, verimli insan gücüyle Türkiye katma değeri yüksek yatırımlar çeken bir ülke haline gelecek. Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkiler bu yatırımla daha iyiye gidecek. Bu ilk adım, devamının gelmesi gerekiyor."
Areva T&D Dağıtım Transformatörleri Türkiye Genel Müdürü Dursun Özman, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan ve firma yetkilileri fabrikanın temelini attı.

iha
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 17:01:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?