5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

Asansör denetimleri özelleşiyor

ASANSÖR DENETİMLERİ ÖZELLEŞİYOR

Bugüne kadar bina yöneticileri ve belediyeler tarafından yapılan asansör denetimleri 2012 yılından itibaren özelleşecek.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Kocaeli Şubesi'nce Yüksek Öğretim Derneği sosyal tesislerinden düzenlenen toplantıda, oda üyelerine A tipi yetki belgesi konusunda bilgi verildi. EMO Kocaeli Şube Başkanı Avni Haznedaroğlu, merdiven altı firmaların çokluğuna dikkati çekerek, "Ülkemizde 2010 yılı itibariyle kullanımda olan asansör sayısı 180 bin civarında olup her yıl yaklaşık 17 bin adet asansör üretilmektedir. Sanayi Bakanlığı ve asansör denetim firma verilerine göre belgeli 600 belgesiz ise 2 bin 500'e yakın firma bulunduğu, burada 14 bin kişi insanın çalıştığı, aileleriyle birlikte 60 bin insanın bu sektörden hayatlarını sürdürdükleri bildirilmektedir" dedi.

Haznedaroğlu, asansör konusunda birçok denetimsizlik olduğuna vurgu yaparak, "Asansörlere kamusal açıdan yaklaşmak gerekirken, tam tersine hizmetler metalaştırılmakta ve asansör güvenliği ticari faaliyet olarak görülmektedir. Yeni düzenlemelerle birlikte onaylanmış kuruluşlar sistemde görev almaktadır. Onaylanmış kuruluş ticari bir faaliyettir. Asansör güvenliğinin olup olmadığını tespit edecek unsurlar ticari hizmet veren unsurlardır. Kocaeli'yi örnek alacak olursak toplamda 6 belgeli, 24 ise belgesiz firma bulunmaktadır. Biz bu çalıştayda çıkan sonuç ile asansör denetimi konusunda yetkinin odalara değil üye kuruluşlara verilmesini istiyoruz. Odalar, onlara yetki verip alan kurum olarak yer almalıdır. Denetim için A tipi belge odalara da verildiği takdirde, üyelerimizle çıkar çatışmasıyla karşı karşıya gelmiş oluruz. 16 Ekimde Ankara'da yapılacak olan merkezi çalıştaya raporumuzu sunacağız" diye konuştu.

Asansör denetimlerini şimdiye kadar bina yöneticileri kontrolünde özel firmalar üstleniyordu. Asansörün çalışma izni ise belediyeler tarafından veriliyordu. Fakat yeni gelecek olan yönetmelikle artık muayeneler tıpkı araç muayene istasyonlarında olduğu gibi özelleşecek. Muayeneleri de A tipi yetki belgesi alan kuruluşlar üstlenecek.

ASANSÖR DENETİMLERİ ÖZELLEŞİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2010 Cumartesi 16:25:04
Güncelleme :9 Ekim 2010 Cumartesi 16:29:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?