2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Aşırı sıcaklar hastalıkları tetikliyor

Küresel ısınmayla artan aşırı sıcaklar sağlığı tehdit ediyor. Özellikle hipertansiyon ve kalp hastalarının aşırı sıcaklardan korunması gerekiyor. 

Aşırı sıcak ve yüksek nem miktarı birçok kişi için risk oluşturuyor. Uzmanlar özellikle 4 yaşından küçük çocuklar ile 65 yaşın üstündeki kişileri güneşin etkili olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları konusunda uyarıyor. Hava sıcaklığının artmasının kalp ve damar sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Sedef Altınışık, "Dolaşım sisteminde meydana gelen değişiklikler etkilenen bölgeye göre rahatsızlıklarla kendini gösterecektir. Bu nedenle inme, kalp krizi, kalp yetersizliği, varisler, ayak bileği ödemi (şişlik) aşırı sıcaklarda daha sık karşılaşılan sağlık problemleridir. Kalp hastaları ve felçli hastalarda sıcak havalar hastalıklarının artmasına neden olur. Damar sertliği veya şeker hastalığı gibi damar hastalıklarına yol açan kronik hastalıkları olan kişilerde, aşırı sıcaklar, kalp ve beyin damarları üzerinde olumsuz etkiye neden olur" dedi. 

Sıcak çarpmasını hızla tıbbi yardım alınması gereken acil bir durum olarak tanımlayan Dr. Altınışık, şöyle konuştu: "Normal şartlarda terleme ve terin vücut yüzeyinden buharlaşması vücudumuzu soğuk tutar. Ancak aşırı sıcak havalarda, hava sıcaklığı 35 dereceden 40'lara doğru artmaya başladığında bu mekanizma yeterli olmamaya başlar, vücut içi sıcaklığı artar, baş ağrısı, sersemlik hissi, kaslarda kramp görülebilir. Sıcak çarpmasından korunmak için günde en az 8-10 bardak su için, alkol ve kafein tüketimini kısıtlayın ve sıcak havada ağır iş yapmaktan mümkün olduğunca kaçının." 

Kalp hastalarının sıcak havalarda mümkün oldukça soğutulmuş iç mekanlarda kalmasını tavsiye eden Altınışık, "Özellikle sıvı kaybı kalbin görevini yaparken daha çok zorlanmasına neden olur. Kalp yetersizliği olanlarda yetersizliğin derecesi artabilir. Koroner (kalbi besleyen) damarların hastalığı veya hipertansiyon gibi kalbi zorlayan başka faktörler ile beraber kalp yetmezliği çabuklaşabilir. Kalp hastaları özellikle sıcak saatlerde soğutulmuş ortamlarda kalmayı tercih etmeli, doktor kontrollerini sıklaştırmalı, sıvı kaybını önleyebilmek için günde en az 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmemelidir." 

Altınışık, 65 yaşın üzerindeki hipertansiyon hastalarının tansiyon değerlerinin gündüz düşük görünürken sıcak havalarda gece bir anda yükselebildiğini belirterek "Bu nedenle sıcak havalarda tansiyon ilaçlarının kullanımına ara vermemek, kişinin tansiyonunu ideal aralık arasında tutmaya yarayan ilaç tedavisine aynı şekilde devam etmek gerekir" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 15:55:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?