2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Avukatlardan suç duyurusu

KOCAELİ Barosu, Türkiye'nin tek atık bertaraf etme kuruluşu konumundaki İzmit Atık ve Artıkları Yakma ve Değerlendirme Anonim Şirketi (İZAYDAŞ) yetkilileri hakkında, kontrolsüz atılan ağır metallerin deniz ve çevreyi kirlettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Baro Başkanı Ersayın Işık İZAYDAŞ'a yeni bir filitre daha konulması gerektiğini savundu.

Kocaeli Barosu, 2001 yılı ve ardında ‘Çevreyi kasten kirletmek ve çevre kanununa muhalefet' suçlamasıyla İZAYDAŞ Genel Müdürü Recep Bilal Şengün, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Erol ve Düzenli Depolama Alanları Müdürü Mehmet Demir hakkında Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunurken, bilirkişilerin incelemesi ardından takipsizlik kararı verildi. Kararı ‘eksik' bulan Kocaeli Barosu yönetimi Sakarya 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. İtarazın Cumhuriyet Savcılığı tarafından yerinde görülmesi üzerine Sakarya Ağır Ceza Mahkemesi takipsizlik kararının kaldırılmasına ve İZAYDAŞ yöneticileri hakkında ‘Çevreyi kasten kirletmek' suçundan yargılanmaları için kamu davası açılmasına karar verdi.

Kocaeli Baro Başkanı Ersayın Işık, İzmit'te var olduğunu savundukları çevre katliamını önleyeceklerini söyledi. Işık, şöyle konuştu:
“İZAYDAŞ yetkilileri hakkında ağır metallerin denizi ve çevreyi kirlettiğinden dolayı suç duyurusunda bulunduk. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcılığı gerekli soruşturmayı yaptı. Savcılık ‘şüpheli' olarak gösterdiğimiz genel müdür ve yardımcılarının, gerekse teknik kişilerin ifadelerine başvurdu. Dosyayı İstanbul’a bilirkişiye gönderdi. İstanbul'daki bilirkişi kurulu burdaki değerlerin çevreyi kirletmeye yeterli olmadığını uygun olduğunu, dolayısıyla burda suçun oluşmadığı yönünde bir rapor verdi.”

Kocaeli Barosu Başkanı Ersayın Işık, bu gerekçe ile Sakarya Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptıkları itirazın kabul edilerek takipsizlik kararının kaldırılmasına, bu kişiler hakkında ‘çevreyi kasten kirletmek’ suçundan cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verdiğini anlattı. 

“Arıtmanının daha sağlıklı yapılması lazım ki bu ağır metaller çevreyi kirletmesin. Çevreyi kirletmek insanlık suçu. Hepimiz bu çevrede yaşıyoruz” diyen Baro Başkanı Ersayın Işık, şöyle devam etti:

“Bu çevreyi korumak zorundayız. Yetkililerin bu konuda duyarlı olması gerekir. Bizim de çabamız baro olarak sadece mesleğimizi değil çevreyi de düşünmek. Biz bu anlamda suç duyurusunda bulunmuştuk. Bu da henüz yargıda devam ediyor. Umarız yetkililer gerekli tedbirleri alırlar. Çevremiz kirlenmemiş olur. Biz mahcup olalım ama kanser olmayalım.”

Hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2008 Cumartesi 12:53:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?