2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Bakan Eroğlu, Kocaeli'de

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Amasra'ya termik santral yapılmasıyla ilgili henüz kararımızı vermedik. Yer altındaki madenlerin çıkarılmasına karşı değiliz. Ancak çevreyi tahrip edecek bir alan olursa müsaade etmiyoruz" dedi. 

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Kocaeli'de Vali Gökhan Sözer tarafından karşılanan Bakan Eroğlu, polis mangasını selamladıktan sonra valilik defterini imzaladı. Kocaeli'de yapacakları çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, gazetecilerin Amasra'da yapılması düşünülen termik santralle ilgili sorusuna, "Bartın'daki, Amasra'daki termik santral için şu anda henüz karar vermiş değiliz. Çalışmalar devam ediyor. Biz yer altındaki madenlerin çıkarılmasına karşı değiliz. 

Teşvik de ediyoruz. Ancak bunların çevreyi tahrip etmemesi gerekir. Bu bakımdan çevreyi tahrip edecek bir alan olursa müsaade etmiyoruz. Ama başka uygun bir alan olursa, elbette termik santral de yapılacak, nükleer santral de yapılacak, hidroelektrik santralleri de, rüzgarla ilgili santraller de yapılacak. Enerjiye ihtiyaç var. Ama bunların uygun yerde yapılması gerektiğini biliyoruz. Dolayısıyla çevreyi kirletmeyecek, tahrip etmeyecek bir alanda yapılırsa destekleriz. Ama çevreyi tahrip edecek bir
alanda olursa zaten müsaade etmeyiz" şeklinde cevap verdi.

"BİZİM AKLIMIZ BİZE YETER" 

Eroğlu, Amerikalı bir bilim adamının "Nükleer santrallerden vazgeçilmedir" sözünün hatırlatılması üzerine, "O aklını kendisine saklasın. Bizim aklımız bize yeter. Bir kere şunu söyleyeyim bu ülkeyi biz düşünüyoruz, biz planlıyoruz, biz karar veriyoruz. Gönlümüzde, bu ülkenin enerji ihtiyacını, en uygun şekilde, dışarıya bağımlı olmadan, enerji çeşitliliğini de dikkate alarak ve arz güvenliğini dikkate alarak karşılamak yatıyor. Çünkü bizim maalesef petrolümüz yok. Doğalgazımız yok. Dolayısıyla ister istemez elimizdeki bütün hidroelektrik kaynaklarını kullanmamız lazım. Ama tamamını kullansak dahi 130 milyar kilowat saat yapıyor yılda. Ama şu andaki ihtiyacımız 200 milyar kilowat. Türkiye gelişiyor, büyüyor. 2020 yılında bunun 400 milyar kilowat saat olacağı ortada. Dolayısıyla sadece doğalgaza bağlı kalamazsınız. Bütün imkanları kullanmamız lazım" diye konuştu.

"ORMAN YANGINLARI KONUSUNDA KIRMIZI ALARM VERDİK" 

Orman yangınlarının yüzde 60'ının ihmalden kaynaklandığı belirten Eroğlu, "Orman yangınları konusunda hassas olunması lazım. Çünkü bu ormanlar hepimizin. Ülkemizin akciğerleri olan ormanlar olmazsa nefes alamayız. 2012 yılına kadar 2 milyon 300 bin hektarlık bir alanı ağaçlandıracağız. Bu konuda ordumuzdan tutun da milli eğitim, sivil toplum kuruluşları herkes çalışıyor. Destek olan herkese teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum" şeklinde konuştu. 

Bakan Eroğlu, Çernobil faciasının geri kalmış teknoloji yüzünden olduğunu, Japonya, Almanya, Fransa gibi ülkelerin ileri teknoloji ile nükleer enerji ürettiklerini, Türkiye'nin de bu ileri teknolojiyi kullanacağını sözlerine ekledi. 

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, AK Parti teşkilatını da ziyaret ettikten sonra il koordinasyon kurulu toplantısına katılacak. Eroğlu, Kocaeli Sanayi Odası tarafından düzenlenen çevre ödülleri yarışmasında dereceye giren sanayi kuruluşlarına ödüllerini verecek.

.
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2008 Cuma 15:54:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?