2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Bakan Tüzmen Dilovası'nda

Özel kimyasal maddeler imal eden Rohm and Haas firmasının Dilovası'nda kurduğu fabrika, Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in de katıldığı törenle açıldı. 

Rohm and Haas tarafından 1 sene önce Dilovası'nda temeli atılan plastik katkı maddeleri, akrilik mukavemet artırıcılar ve işlem yardımcıları üretecek olan tesisler törenle açıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Tüzmen, "Türk kimya sektörü için önemli bir adımın atıldığını düşünüyorum. Kimya sanayii yan sanayi ile birlikte yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracatı olan bir sektör. Özellikle dünyada kriz ortamının tartışıldığı bir ortamda ülkemize yapılan yabancı sermayeli bir yatırımın çok anlamlı olduğunu düşünüyorum" dedi. 

Dünyadaki ekonomik krize de temas eden Tüzmen, "Oscar Wilde'nin dediği gibi, çığ düştü, ama hiçbir kar tanesi kendisini sorumlu görmedi bu yüzden. Burada bizim için bundan sonrasını görmek lazım. Biz Türkiye olarak şu anda dünyada rekabetçi avantajını en iyi kullanan ülkelerden biriyiz. Sektör ve ülke bağımlılığını yüzde 50 azaltan bir ülkeyiz. Türkiye komşu ve çevre ülkelerle olan ihracat bağlantılarını iyi bir şekilde artırdığı için Avrupa ve ABD'deki kriz ortamından en az etkilenecek ülke. Rohm and Haas firması da bunu fark ederek buradaki yatırımlarını hızlı bir şekilde yapmışlar. Dünyada Atlas okyanusundan Pasifik okyanusuna doğru bir ekonomi ekseni kayışı var ve Türkiye bunun tam ortasında. Türkiye'nin dış ticaret hacminde son dönemde önemli değişiklikler oldu. Biz 2002'de iki haneli dış ticaret rakamına sahipken 2007'de bunu üç haneli rakamlara çevirdik. 2002'de 36 milyar dolar ihracatı, 51 milyar dolar ithalatı olan bir ülkeydik, geçen sene 120 milyar dolar ihracat ve 169 milyar dolar ithalat yaptık. Bu sene 350 milyar dolar dış ticaret hacmimiz olacak" diye konuştu. 

Rohm and Haas'ın operasyonlardan sorumlu dünya başkanı (COO) Pierre Brondeau, "Rohm and Haas olarak, plastik katkı maddeleri fabrikamızı Türkiye'de açıyor olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Türkiye pazarı ile Orta ve Doğu Avrupa pazarlarında lider duruma gelmek hedefimiz. Bu yeni tesisimiz ile Türkiye pazarının artan ihtiyaçlarına cevap verecek verimlilik, maliyet ve performansta, yeni ve yenilikçi ürünler sunmaya odaklanabileceğiz" diye konuştu. 

Orta ve Doğu Avrupa ile Türkiye Bölge Direktörü ve Başkan Yardımcısı Jean-François Mayer ise, "Bu heyecan verici projeden büyük bir gurur duyuyoruz. Türkiye, şirketimiz için stratejik bir gelişme bölgesinde yer alıyor. Tesisimiz aynı zamanda Türkiye pazarına olan bağlılığımızın da başarılı bir kanıtıdır. Önemli bir üretim kapasitesi, ürün yelpazesi ve bölgesel satış-pazarlama uzmanlığımız ile Rohm and Haas'ın Türkiye'deki lider konumunun güçleneceğine inanıyoruz" dedi. 

Polisan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Bitlis de, "Ülkemizin endüstrileşme sürecinde yarım asırdır birçok farklı sektörde faaliyet gösteriyoruz. Felsefemiz öncü ve yenilikçi olmak. Yabancı sermaye iş birliği ile ihracat potansiyeli, istihdam ve ekonomiye katkı ile Türk sanayisinde iz bırakmaya devam edeceğiz. Rohm and Haas firması ile son 5 yıldır iyi bir ortaklık ilişkimiz var. Bize duydukları güven ve verdikleri destek için teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından üretim tesisinin açılış kurdelesi kesildi. Ardından firma yetkilileri Bakan Tüzmen ve beraberindekilere üretim tesisini gezdirerek bilgi verdi. Üretim tesisi 40 bin metrik ton potansiyel kapasiteye sahip. Üretim süreci, Rohm and Haas'ın global olarak tüm üretim tesislerinde uygulanmakta olan yüksek kalite standartlarını takip ederek hazırlanacak. Bu yeni tesiste üretilen plastik katkı maddeleri ise yapı ve inşaat, paketleme ve bir çok farklı endüstride nihai ürünlerin kalitesini artırmak için kullanılacak. Tesis, Türkiye pazarının yanı sıra, Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ile Orta Doğu'ya ithalat platformu olarak kullanılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 16:39:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?