2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Barbaros Mahallesi'ne dolum tesisi

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde, uzun yıllardan bu yana sanayi kuruluşları nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan Barbaros Mahallesi'ne yeni bir dolum tesisi kurulması için mahalle halkı ile toplantı yapıldı. 

Petrol Ofisi tarafından Yarımca Funda mevkiindeki arazi üzerine yapılacak LPG Stoklama ve Dolum Tesisi ile ilgili olarak mahalle halkının katılımı ile ÇED toplantısı yapıldı. Barbaros Mahallesi Yeşil Artvin Kıraathanesi'nde düzenlenen toplantıya vatandaşların yanı sıra İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürü Nursoy Yılmaz, Ulaştırma Bakanlığı İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü Jeofizik Mühendisi Hayri Doğman, Petrolofisi LPG Koordinatörü Abdullah Karabıyık, ARÜV Çevre Mühendisliği'nden çevre mühendisleri Müge Erpek ve Zeynep Bayraktar, Ankara MTA'dan Beril Ekinci ile Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan Esin Olgaç katıldı. 

Orman Şube Müdürü Nursoy Yılmaz, açılış konuşmasını yaparak, konu hakkında mutlaka ortak mutabakatla hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Daha sonra çevre mühendisleri Müge Erpek ve Zeynep Bayraktar ile Petrol Ofisi LPG Koordinatörü Abdullah Karabıyık tarafındann slayt eşliğinde sunum yapıldı. Bölgelerine yeni dolum tesisi yapılmasını istemediklerini belirten vatandaşlara TÜPRAŞ adına toplantıya katılan Kirman Tohumcu da destek verdi. Kirman Tohumcu'nun çevre mühendisi olan oğlu Kaan Sinan Tohumcu da yeni dolum tesisi yapılması planlanan yerle ilgili olarak yaptıkları incelemenin olumsuz sonuçlar verdiğini dile getirdi. 

Bilimsel olarak her türlü çalışmayı yaptıklarını söyleyen Tohumcu, "Vatandaşlara gösterilen slaytlarda anlatılan bölgede yeni bir tesis kurulması sakıncalı olur. Çünkü belirtilen bazı rakamların yanlış olduğunu belirtmeliyiz. Buradaki tesisin yeterli güvenilirliği olmayacaktır. Bu durumda hem firmalar ve hem de vatandaşlar büyük bir risk içine girmiş olur" dedi. 

Kirman Tohumcu da ellerindeki verilerin çalışmalarını haklı çıkardığını dile getirdi. Öte yandan Petrol Ofisi firmasına İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nden de uyarı geldi. Şube müdürü Nursoy Yılmaz, "Şu ana kadar birçok kez bölgeye yeni tesis kurmak isteyen firmaların, belirttikleri şartlarla uygulamalarının farklı olduğunu tespit ettik. Şayet aynı durumla yine karşılaşırsak, söz konusu firma bizi karşısında bulacaktır. Mutlaka yaptırım uygularız ve çevre sakinlerinin bu durumdan zarar görmemesini sağlamak durumundayız" diye konuştu. 

Bölgede bulunan bir dolum tesisinde 2002 yılında patlama olmuş, mahalle tümüyla boşaltılmıştı.

.
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2008 Perşembe 18:53:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?