5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

Başiskele'de esrarengiz patlamalar

BAŞİSKELE'DE ESRARENGİZ PATLAMALAR

Kocaeli'nin Başiskele ilçesinin Vezirçifliği Mahallesi'nde kanalizasyon sisteminde meydana gelen esrarengiz patlamalar halkı tedirgin etti.

Patlamanın etkisiyle rögar kapakları yerlerinden fırlarken, asfalt üzerinde ince yarıklar oluştu. Yüksek derecede ağır kimyasal bir koku havayı kaplarken, ihbar üzerine zabıta ekipleri bölgeye geldi. Zabıta ekipleri, Başiskele Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İzgaz, MTA Bölge Müdürlüğü İl Çevre Müdürlüğü ve İSU yetkililerini konu hakkında bilgilendirdi.

Zabıta ekipleri tarafından yapılan ilk kontrollerde, Vezirçiftliği Mahallesi Fatih Caddesi üzerinde bir bina önünde asfalt yolun 50-60 santim kalktığı, yol üzerinde kısım kısım kaldırım taşlarının dağıldığı, 7-8 adet beton ve metal rögar kapağının çevreye dağıldığı tespit edildi.

Park Sokağı, Osmangazi Sokağı, Seyit Caddesi, Vezirçiftliği Caddesi'nde rögar kapaklarında ve asfaltta tahribat olduğu belirlendi. Mahalle sakinlerinde korku ve panik havası yaşanırken olayda can ve mal kaybı olmadı.

İl Çevre Müdürlüğü, İlçe Emiyet Müdürlüğü, MTA Bölge Müdürlüğü, İzgaz, İsu ve Başiskele Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Tübitak, Büyükşehir Çevre Koruma Müdürlüğü ekipleri bölgede geniş çaplı incelemelerde bulundu. Başiskele Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nün patlamanın başladığı yerde yaptığı ilk ölçümlerde hidrojen sülfüre rastlandı. MTA'dan bir yetkilinin yaptığı ölçümlerde de metan gazına ulaşıldı. MTA Bölge Müdürlüğünden inceleme için bölgeye gelen jeoloji mühendisi Ergün Manav,

yaptığı açıklamada, patlayıcı özelliği olan metan gazından şüphelendiklerini söyledi. Manav, "Bu tür olaylarda doğalgazdan ve tabiattan kaynaklanan patlamalar görülebilir. Ancak burada doğalgaz sisteminden kaynaklanan bir patlama söz konusu olsaydı, halen ölçümlerimizde metan gazına rastlamamız mümkün olacaktı. Demek ki doğadan kaynaklanan metan gazı, kaynağı belli olmayan bir şeyin tetiklemesiyle patladı ve havaya karıştı" dedi.

Başiskele Kaymakamı Selami Aydın ve TÜBİTAK yetkilileri de bölgede incelemelerde bulundu. Şimdi çevre koruma ekipleri çıkan zehirli hidrojen sülfür gazının nereden bırakıldığını tesbit etmeye çalışıyor.

BAŞİSKELE'DE ESRARENGİZ PATLAMALAR
İHA
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2010 Çarşamba 18:32:03
Güncelleme :15 Eylül 2010 Çarşamba 18:37:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?