5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

Başkan Doğan'dan çağrı!

BAŞKAN DOĞAN'DAN TARİHE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, tarihi değerlere toplumun her kesiminin sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklar Koruma Müdürlüğünü ziyaret eden Doğan, Bölge Müdürü Taner Aksoy ile durum değerlendirmesi yaptı. Görüşmede kurulun projeye verdiği desteği memnunlukla karşıladığını söyleyen Doğan, "Amacımız şehrimizin tarihini gün yüzüne çıkaracak bir çalışmayla İzmit'i cazibe merkezi haline dönüştürecek adımı atmaktır. Bu konuda çok titiz bir çalışma yapılması gerekiyor. Ancak bu işin bir kişi ya da kurum tarafından yapılabilmesi mümkün değildir. Açıkçası özel sektörden ve işletmelerden onların bağlı bulunduğu odalardan henüz umduğumuz desteği göremedik. Umarım yeni planlamalarında bu önemli projeye de gereken önemi verirler. Ancak, Kültür ve Tabiat Varlıklar Koruma Müdürlüğümüz ile Kurulu oluşturan uzmanlar hep yanımızda yer alarak bizi cesaretlendirdiler" dedi.

Tarih Koridoru'nun özverili bir çalışma gerektirdiğini anlatan Doğan, "Bu iş hiç de kolay değil.Geçmiş yıllarda pek çok yetkili bir şeyler yapmaya gayret etti ama Kapanca Sokağı'nın dışına çıkamadı. Ama biz inançla ilerliyoruz. Bu çalışmanın en önemli etaplarını oluşturacak Akçakoca Mahallesi ve Kapanca Sokağı'nda büyük aşama kaydettik. Yine Kültür Tepesi de bu projenin uzantısı olarak büyük önem taşımaktadır. Muhalefetin meclisteki sayısal çoğunluğu nedeniyle ihale geciktirildi. Ama önümüzdeki ay şelale için ihale yapılacak. Orası aynen Anıtlar Kurulu'nun istediği standartlarda projelendirilmiştir. Bölgede atalarımızın mirası vardır. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli kararlarının alındığı bir yerdir. İleride tarihi Av Köşkünü halka açmak da hedeflerimiz arasındadır. 2011 yılı Tarih Koridoru için bir atılım yılı olacak" şeklinde konuştu.

Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıklar Koruma Müdürü Taner Aksoy, Büyükşehir Belediyesi'nden sonra en çok yazışma yaptıkları kurumun İzmit Belediyesi olduğuna dikkati çekerek, "Kocaeli'nde en çok tabiat ve kültür varlıkları olan yapı ile sit alanı yeri İzmit'tedir. Dolayısıyla bu değerleri korumak ve yaşatmak kurulumuzun temel görevidir. Başkan Doğan'ın çalışmalarını takdire şayan buluyoruz. Tarih koridoru projesi bizim için de büyük önem taşıyor. Eski eserlerin onarımı hızlı yapılamaz. Bürokratik ve teknik alt yapının oluşumu zamanın büyük bölümünü teşkil eder. Ama işin orijinal halinin korunabilmesi için bu şarttır" dedi.

Başkan Doğan'a bir de müjde veren Aksoy, "Aşama aşama ilerleyen bu çalışmalarda eski eserlerin rölevasyon onayları olmalıdır. Son olarak Zıbıncı Mescidi'nin rölavasyonu için gerekli onayın çıktığını da bu vesileyle başkanımıza müjdelerim" dedi.

BAŞKAN DOĞAN'DAN TARİHE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI
BAŞKAN DOĞAN'DAN TARİHE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI
İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2010 Cumartesi 14:59:05
Güncelleme :25 Eylül 2010 Cumartesi 15:52:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?