2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Bayramda kurban eti uyarısı

Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Tüketici Hakları Masası Sorumlusu Gıda Mühendisi Mustafa Aydın, özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide-bağırsak ve şeker hastası olan vatandaşların Kurban Bayramı'nda et yerken dikkatli olmalarını istedi. 

Gıda Mühendisi Mustafa Aydın, "Özellikle et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı'nın
coşkusuna gölge düşürmemek için yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Diğer yandan taze kesilmiş hayvan eti, dayanıksız, aroma ve lezzeti az, kauçuk benzeri kıvamda ve zor çiğnenebilir yapışkan yapıda olmaktadır. Şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide-bağırsak ve diyabet (şeker) hastalığı olan kişiler, bayramda beslenmelerine her zamankinden daha çok özen göstermelidirler" dedi. 

Kurban etinin kesilir kesilmez yenmesinin vücuda zarar verebileceğini ifade eden Aydın, "Etler yeni kesildiğinde ''ölüm katılığı'' adı verilen sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle, özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etlerini hemen tüketmemesi gerekiyor. Etler, buzdolabında 24-48 saat beklettikten sonra uygun yöntem kullanılarak pişirildikten sonra tüketilmeli. Çünkü, bekleme sürecinde etin içinde bulunan enzimler, kendi kendini bir anlamda sindirerek tüketime hazır hale gelmesini sağlar. Kurban etleri, birer tüketimlik halinde buzdolabı poşetine konularak kaldırılmalıdır. Etler 0-2 derecede 3-5 gün, buzlukta 2 hafta, eksi 18 derecede ise 3 ay saklanabilir. Et, potansiyel riskli, yani kolay bozulabilme riski taşıyan bir besindir. Özellikle de büyük miktarlar halinde buzdolabına kaldırılan etler, buzu çözülmesi için dondurucudan dolabın içine alınmalı ancak buzu çözülen etler asla tekrar dondurulmamalıdır. Kurban etlerinin çiğ veya az pişmiş halde tüketilmesi, bağırsaklarda mikroorganizmaların ve çeşitli parazitlerin oluşmasına sebep olabilir. Yaşlı ve çocukların yanı sıra düşüğe sebep olma ihtimali nedeniyle hamile kadınların çiğ veya az pişmiş etleri yemeleri sakıncalıdır. Daha çok ızgara, fırınlama, buğulama ve haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli, çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmalardan ve kızartmalardan kaçınılmalıdır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 14:46:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?