6
Mayıs
2024
Pazertesi
KOCAELİ

Bin Roman'a bin keman

KOCAELİ'DE BİN ROMANA KEMAN DAĞITILDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Roman federasyonları işbirliğiyle ‘Roman açılımı’ kapsamında bin Roman vatandaşa bin adet keman dağıtıldı.

Keman dağıtımı için Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen programı Büyükşehir Belediyesi’nin Belçika’dan gelen misafirleri de takip etti. Programa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcıları Tahir Büyükakın ve Mustafa Çöpoğlu, Kültür Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Yeşildal, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Raşit Fidan, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, İzmit Kaymakamı, Roman Dernek Başkanları ve binlerce Roman katıldı.

Programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, “Şehrimizin zenginliğine yeni bir boyut, yeni bir renk katmak için çok özel bir proje başlatıyoruz. Bu projeyle kendi renginiz, kendi kişiliğiniz ve kimliğinizin korunması, yaygınlaştırılması için elimizden geleni yapacağız. Projemiz, Roman kardeşlerimiz için önemli bir istihdam alanı oluşturacak, gençlerimiz müzik alanında ustalaşacak. Yeni virtüözler belki aranızdan çıkacak” şeklinde konuştu. Hükümetin Roman açılımını Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak bütün imkânlarıyla desteklediklerini vurgulayan Genel Sekreter Yazıcı, “Bir Enstrüman, Bin Roman projesi dünyada eşi benzeri olmayan bir proje. Bu dev orkestra Hıdrellez kutlamalarında sahne alacak. Bin kişi aynı anda keman çalacak. Muhteşem bir konsere imza atacak. Tüm Türkiye’de, Tüm Dünya’da tüm organizasyoncular sizin peşinizden koşacak. Bizim Festivalimizde de sahne alın diyecekler. Bu projeyi, Roman Dernekleri Federasyonuyla birlikte gerçekleştiriyoruz. Bu işbirliği, sevincimizi çoğaltıyor. Yalnızca Kocaeli’nin değil bütün Türkiye’nin el ele olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı proje kapsamında keman alan kursiyerler 3 ay boyunca keman eğitimi alacak. Dersler haftada 2 gün ve 6 saat olmak üzere uzman eğitmenler tarafından verilecek.. Bin öğrenci 10 eğitmene 100’er kişi halinde dağıtılacak ve bu 100 kişi 25’er kişilik 4 gruba ayrılacak. Toplam 40 gruba ayrılan kursiyerler 3 ayın sonunda kullandıkları enstrümanların sahibi olacak. Kursu yarıda bırakanlardan enstrümanları geri alınıp yerlerine yedek kursiyerler alınacak. Öte yandan Türkiye’nin en büyük keman orkestrası bin kişiyle 5, 6, 7 ve 8 Mayıs tarihlerinde Sekapark’ta konser verecek. Bin kemancı 19 Mayıs’ta İsmet Paşa Stadı’nda da konser verecek. Bu topluluk şimdiye kadar Türkiye’nin en büyük Roman Orkestrası olma özelliğini taşıyacak. Bu proje Türkiye’ye örnek olup Romanların müzik anlamında yeteneklerini ve başarılarını ortaya koyacak. Bu festivalle Türkiye’nin, Kafkasların ve Balkanların değişik coğrafyalarından Kocaeli’ye gelen ve yaklaşık 50 bin kişi oldukları tahmin edilen Romanların kültürlerini yaşatmak amaçlanıyor. Farklı kültürlerin bir arada yaşaması konusunda yaptığımız çalışmalar arasında yer alan bu proje tüm Türkiye’ye de örnek olacak. Bu projenin yanı sıra Roman vatandaşlar için birçok adım daha atılacak. Roman vatandaşların yoğunlukta olduğu bölgelerde Bilgi Evleri ve KO-MEK kurs merkezleri açılacak. Romanlara ait spor kulüplerine de malzeme yardımının yanı sıra spor sahası ve binalarının tadilatı da Büyükşehir tarafından yapılıyor.

KOCAELİ'DE BİN ROMANA KEMAN DAĞITILDI
KOCAELİ'DE BİN ROMANA KEMAN DAĞITILDI
KOCAELİ'DE BİN ROMANA KEMAN DAĞITILDI
İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2011 Pazar 18:47:04
Güncelleme :6 Şubat 2011 Pazar 18:56:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?