2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Bir zamanlar şemsiyeler tamir edilirdi

İzmit'in ilk şemsiye tamircisi Ali Aydın, Çin mallarının piyasaya girmesinden dert yanıyor. Dükkânında artık terlik de satmaya başladığını anlatan Aydın, yeni neslin tasarruf yapmayışından yakınıyor.

Şemsiye tamircisi Ali Aydın, eskiden şemsiyelerin insanlar için statü göstergesi olduğunu, şimdilerde ise bunun yerini cep telefonlarının aldığını söylüyor. İzmit'in ilk şemsiye tamircisi olan Ali Aydın, 24 yıldır aynı mesleği yapıyor. Dükkânı devraldığı 80'li yıllarda işlerin çok iyi olduğunu anlatan Aydın, o yıllarda şemsiyelerin statü göstergesi gibi algılandığını ve bakımına çok önem verildiğini, ancak günümüzde artık bu özeni göremediğini ifade ediyor. Anlayışların değişmesi kadar son yıllarda Çin mallarının piyasaya girmesinin de işlerinin kötüye gitmesinde etkili olduğunu anlatan Aydın, son ekonomik krizle birlikte işlerinin temelli durgunlaştığını söylüyor.

Önceleri şemsiyeye verilen değerden bahseden Aydın "İnsanlar sonbahar mevsimi gelince şemsiyelerini kışa hazırlarlardı. Tamir ettirmeye ve bakıma getirirlerdi. Ancak şu an sadece yağmur yağdığı zaman getirme ihtiyacı duyuyor." diye yakınıyor. Yağmurlu bir günde şemsiyelerini tamire bırakan bazı insanların sonraki günde güneşin açmasıyla birlikte şemsiyelerini almadıklarını anlatan Aydın, "Fakat buna rağmen hâlâ şemsiyelerine değer verenler de bulunuyor. Bazı insanlar kaliteli şemsiye aldığı gibi bakımıyla da ilgileniyor. Geçenlerde bir anne, kızıyla birlikte şemsiyesini tamir ettirmeye geldi. Anne şemsiyeyi tamire verecekken kızı da annesine veryansın ediyordu. 'Altı üstü bir şemsiye anne, bunun da tamiri mi olurmuş, yenisini alırız.' demesi yeni neslin ne kadar umursamaz hale geldiğinin deliliydi bana göre." diyor.

Şemsiyelerin kırılan tellerini değiştirdiği ve diğer arızalarını giderdiği dükkânında işlerin kesat gitmesinden dolayı artık terlik de satmaya başladığını belirten Ali Aydın, şöyle yakınıyor: "Ben aslında yaptığım işten çok memnunum. Ancak müşteriler bazen sorun çıkarıyor. Müşteri yağmur yağdığı zaman şemsiyesini getiriyor ve hemen yapılıp teslim edilmesini istiyor. Şemsiye parçalarının bazen bulunmasında sıkıntı çekmem beni zora sokuyor. Bu nedenle müşterilerimden zora girmeden şemsiyelerini tamire getirmelerini istiyorum." Aydın, bazen yağmurlu günlerde insanları izlediğini, bazı şemsiyelerin yana kıvrılmış, bazılarının teli yamulmuş olduğunu gördüğüne, ancak sahiplerinin bunu umursamadığına dikkat çekiyor. Eskiden insanların şemsiyelerine değer verdiğini, bunun bir statü göstergesi olduğunu kaydeden Aydın, "Ama bu anlayış değişti artık. İnsanlar şimdi cep telefonlarına daha çok önem veriyor." ifadesini kullanıyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2008 Salı 09:24:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?