2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

BMİS Genel Başkanı, Gebze'de

Birleşik Metal İş Genel Başkanı (BMİS) Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Gebze'de sendika üyesi işçiler ile bir araya geldi. 

Serdaroğlu, ekonomik kriz sebebiyle artan işsizliğin önüne geçmek için işten çıkarmaların yasaklanmasını isteyerek, "40 katrilyon liranın üzerindeki işsizlik fonundan birlikte yararlanmalıyız" dedi. 

Metal iş kolunda işveren sendikası MESS ile işçi sendikaları arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uyuşmazlık zaptının tutulmasının ardından, işçi sendikaları Birleşik Metal-İş ve Türk Metal arasındaki söz düellosu da kızışıyor. BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, altıncısı Gebze'de gerçekleşen temsilciler toplantısında yaptığı konuşmada, Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'e yüklendi. Serdaroğlu, "Mustafa Özbek, İstanbul Bağcılar'da yaptığı toplantıda bizden söz edip çok konuştuğumuzu söyledi. Halbuki bu tutumumuzdan işveren rahatsız olmalı. Mustafa Özbek'e ne oluyor?" ifadelerini kullandı.

ÖZBEK'E YÜKLENDİ
 
Özbek'in cevaplaması gereken çok soru bulunduğunu belirten Serdaroğlu, Özbek'in gerek kendisi, gerek oğulları ve kimi yakınlarının mal varlıklarının şaibeli olduğunu belirtip, "Otel ve sosyal tesislerden yakınlarının ücret ödemeden yararlanma oranı ne boyutta? Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin geçmiş yönetimi ile şahsi çıkar ilişkin var mı? Varsa hangi boyutta? "Bugüne kadar sendikadan aldığın maaş gelirinle sahibi olduğun taşınır taşınmaz varlıkların arasında ne kadar paralellik var? 1999 Marmara
depremi sonucunda Gebze, Kocaeli, Sakarya'da toplantı yaparak evi yıkılan sendika üyelerine konut yapma vaadinde bulunmuştun. Ayrıca üyelerden ve sendika yöneticilerinden kestiğin yardımları hangi amaçla kullandın?" diye sordu. 

Türk Metal üzerinden MESS'e de yüklenen Adnan Serdaroğlu, "Şayet Türk Metal ile MESS arasında bir sözleşme imzalanırsa bunun adı sözleşme olmayacaktır. Gerçi MESS'in kendisine ait çamurları var ama sözleşmeyi imzalarsa Türk Metal'in çamuru da MESS'e bulaşacaktır" dedi. 

Özbek'in Bağcılar'da düzenlediği toplantının karanlıkta ıslık çalmak manasına geldiğini, Türk Metal'in mevcut yapısı ve duruşu ile MESS'e mahkum olduğunu öne süren Serdaroğlu, "Mustafa Özbek'in Cemil İpekçi kılıklı bıyıklarını metal işçileri tek tek yolacak. Türk Metal bu yapısı ile işçi değil komisyon sendikasıdır" açıklamasını yaptı. 

Hükümetin de bu dönemde alması gereken tedbirler olduğunu savunan Serdaroğlu, "İşten çıkarmalar mutlaka yasaklanmalıdır. Haftalık çalışma süresi 40 saat olmalıdır. 40 katrilyon liranın üzerindeki işsizlik fonundan birlikte yararlanmalıyız" diye konuştu.
Sermayenin kriz döneminde takındığı tutumun her türlü samimiyetten uzak olduğunu ileri süren Serdaroğlu, "Bakan bile bağırıyor. 'Kısa süreli ödenek var, başvuran yok' diyor. Eğer gerçekten aynı gemideysek krizi aşmak için bir şeyler yapın" dedi. 

İşçiler, "Direne, direne kazanacağız", "Genel grev geliyor", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", Metal işçisi direnişin simgesi" sloganları attı.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 14:47:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?