5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

Borç evrakı hayatını kararttı

BİR ÜST KATA 5 YILDA ULAŞAN EVRAK İŞ ADAMININ HAYATINI KARARTTI

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, İlyasbey Vergi Dairesi'nden bir üst kattaki Uluçınar Vergi Dairesi'ne 5 yılda ulaşan borç evrakı, iş adamı İrfan Kurşun'un geleceğini kararttı.

Defalarca borcu olmadığına dair belge alan Kurşun, 5 yıl sonra ortaya çıkan evrak yüzünden aldığı 1 milyon 250 TL'lik işten ve yatırdığı 50 bin TL'lik teminattan oldu.

Gebze'de faaliyet gösteren Simge Yemek Sitesi, 2006 yılında Derince Devlet Hastanesi'nin yemek ihalesini almayı başardı. 18 aylık ihaleyi alan firma her ay Uluçınar Vergi Dairesi'nden borcu olmadığına dair belge aldı. 2008 yılı Aralık ayında sona eren sözleşmeden sonra Derince Devlet Hastanesi 2009 yılı için yeni bir ihale açtı. Ve açılan ikinci ihaleyi de Simge Yemek Sitesi 1 milyon 278 bin TL'lik teklifle yeniden kazandı.

Hastane, ihale sonrası sözleşme imzalamak için firmadan borcu olmadığına dair belge istedi. Bunun üzerine Simge Yemek Genel Müdürü İrfan Kurşun, borcu olmadığına dair belge almak için vergi dairesine başvurdu. Ancak hiç ummadığı bir borçla karşılaştı. Vergi Dairesi firmaya 2004 yılın mart ayına ait 710 liralık borç çıkardı. 5 yıllık faiziyle birlikte borcun bin 800 liraya ulaştığını belirtildi.

İrfan Kurşun, çıkan borcun ne olduğunu sorunca, vergi dairesi yetkilileri, borcun "gizli kaldığını", yanlışlıkla 5 yıl boyunca ortaya çıkmadığını söyledi. Kurşun, borca itiraz ederek daha önce defalarca borcu olmadığına dair belge aldığını söyledi. Bunun üzerine vergi dairesi yetkilileri, borcun ellerine yeni ulaştığını söyledi.

Tüm itirazlarına rağmen sonuç alamadıklarından dolayı borcu ödemek zorunda kaldıklarını anlatan İrfan Kurşun, "18 ay boyunca sürekli borcumuz olmadığına dair belge aldık. 18 kere bu belgeyi aldık, niye bu borç ortaya çıkmadı? Eskiden İlyasbey Vergi Dairesi'nin mükellefiydik. Sonra Uluçınar'a geçtik. Alt kattan üst kata bir borç kağıdının ulaşması 5 yıl mı sürer?. Bir memurun dikkatsizliği, hatası bizi ihaleden etti" dedi.

Bin 800 liralık borç yüzünden Kamu İhale Kurumu, ihaleyi Simge Yemek Sitesi'nden alarak ikinci firmaya verdi. 1 milyon 278 bin TL'lik ihaleden olduklarını belirten Kurşun, bunu yanı sıra 52 bin TL'lik teminatın yakıldığını, 24 personelinin görevine son verildiğini söyledi.

Yapılan hatanın kendilerini yıktığını ifade eden iş adamı Kurşun, "18 kere borç olmadığına dair belge almamıza rağmen borç bize söylenmedi. Altlı üstü vergi dairesi arasındaki aksaklıkların faturasını biz mi ödeyeceğiz? Kimin ihmali varsa cezalandırılmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2010 Cumartesi 17:15:04
Güncelleme :6 Şubat 2010 Cumartesi 17:28:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?