2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Büyükanıt ve Gönül, Gölcük'te

Gölcük Tersane Komutanlığı'nda inşaası tamamlanan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait denizaltı ve hücumbot ile Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait botlar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün katıldığı törenle denize indirildi. 

Gölcük'te bulunan Donanma Komutanlığı'nda gerçekleşen tören için geniş güvenlik tedbiri alındı. Bomba konusunda uzman köpekler tören alanı ve gazetecileri didik didik aradı. Törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, eşi Filiz Büyükanıt, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Donanma Komutanı Oramiral Uğur Yiğit, Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, KKTC Ankara Büyükelçisi Dr. Tamer Gazioğlu ve davetliler katıldı. 

Denizci üniforması giyen Büyükanıt, tersanede çalışan işçilerin alkışları eşliğinde tören alanına girdi. Gölcük Tersane Komutanı Doç. Dr. Tuğamiral Nurhan Kahyaoğlu da, denize indirilecek ve inşa edilecek botlar hakkında bilgi verirken, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de birer konuşma yaptı. 

Törende konuşan Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, ülkemizin, konumu itibariyle üç kıt'anın birleştiği, Akdeniz ile Karadeniz'i birbirine bağlayan su yollarını kontrol eden önemli dünya ticaret yollarına yakın, Orta Asya ve Orta Doğu enerji havzalarının dünya pazarlarına açıldığı bir noktada bulunduğunu söyledi. Böyle bir konumda güvenliğin sağlanabilmesi için güçlü bir silahlı kuvvetler ile bu yelpazede yer alan modern ve etkili bir deniz kuvvetine kesinlikle ihtiyaç duyulduğunu anlatan Büyükanıt, şöyle
konuştu: "Cumhuriyet kurulduğundan bu yana geçen 85 yıl içinde arka arkaya devam eden bu ihtiyacı karşılamak için gösterilen üstün çabalar sonunda, Türkiye bugün bulunduğu bölgede teknik donanımı yüksek, her türlü tehdidi karşılayabilecek ve barışı koruyabilecek bir deniz gücüne sahip durumdadır. Bu gün Akdeniz, Ege ve Karadeniz'in sayılı deniz kuvvetleri arasında yer alan deniz kuvvetlerimiz dünya denizlerinde varlık göstermekte. Dost ve müttefik ülke denizcilerinin eğitimine yardımcı olmakta, Birleşmiş 

Milletler çatısı altında barışı desteklemek ve barışı korumak faaliyetlerinde iştirak etmekte ve dış politikamızı destekleyecek birçok projede öncü rol almaktadır. Bugün Türk donanması, deniz hava su üssü unsurları ve denizaltıları ile üç boyutta hareket yapabilme imkan ve kabiliyetine sahiptir." 

Büyükanıt'ın konuşmasının ardından 1. İnönü denizaltısı komutanına, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç tarafından komutan flandrası verildi. Ardından 1. İnönü teslim edildi. Daha sonra Atak hücumbotu ve SG-03'e bayrak çekildi. Öte yandan, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından SG-95 ve SG-96 ilk kaynakları yapıldı. SG-92 sahil güvenlik botu, isim annesi olan Filiz Büyükanıt tarafından denize indirildi. Törende ayrıca KKTC için yapılan sahil güvenlik botu Büyükelçi Dr. Tamer Gazioğlu'na teslim edildi. Botlara ilk kaynaklarını yapan Büyükanıt ve Gönül'e kaynakçı sertifikası verildi. Büyükanıt sertifikayı gülerek törene katılan konuklara gösterdi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 18:49:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?