3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

Büyükşehir meclisi arı gibi

İl sınırlarının genişlemesiyle birlikte yükü artan Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi, her ay rekor sayıda maddeyi ele alıyor. Meclisin şu ana kadar görüştüğü madde sayısı 1000’i geçti.

Meclisin, çok sayıda kararı bekletmeden görüşerek sonuçlandırması, Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet üretebilmesi açısından büyük önem arz ediyor.

10 Temmuz 2004’te TBMM’de kabul edilen kanunla birlikte, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı belediye sayısı 22 kat, hizmet alanı 110 kat, nüfusu ise yüzde 600 büyüdü. Bu büyümeye bağlı olarak Büyükşehir Meclisi’nde ele alınan kararlar da çoğaldı.

Temmuz ayında 8 maddeyi görüşen meclis, ağustos ayında 23, eylül ayında 66, ekimde 55, kasımda 208, aralıkta 84, ocakta 156, şubatta 121, martta 148, nisanda ise 214 maddeyi ele aldı. Son 9 ayda meclis gündemine gelen madde sayısı toplamda 1000’i aştı. Bu rakama, gelen evrak kanalıyla görüşülen maddeler ise dahil değil.

Ele alınan konular arasında imar ile ilgili maddeler çoğunlukta. Bunu bütçe hesapları, yönetmelik, personel ve tarife cetvellerindeki değişiklikler takip ediyor. Köylerdeki imar uygulamalarına ait düzenleme ve izinler de meclis gündemine gelmeye başladığında, ele alınan madde sayısının daha da artması bekleniyor.

KOMİSYONLAR SIK SIK TOPLANIYOR

Yeni Büyükşehir Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Büyükşehir meclislerinde görüşülecek konuların büyük çoğunluğunun komisyonlarda ele alınması gerekiyor. Bu da meclis bünyesinde kurulan komisyonların çalışma hızını, meclise paralel olarak artırıyor. Genel kurulda gündeme gelecek konuları komisyonlarda enine boyuna ele alan meclis üyeleri, böylece konular hakkında detaylı bilgiye kavuşuyor. Halen Büyükşehir meclisinde 9 ayrı komisyon bulunuyor.

GÜNDEM MADDELERİ İNTERNETTE

Öte yandan Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündem maddelerini, isteyen herkes bundan böyle internet ortamında öğrenebilecek. Çünkü mart ayından itibaren gündem maddeleri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin www.kocaeli.bel.tr adlı adresinde yayınlanmaya başladı. "Bilgi Hizmetleri" başlığı altında yer alan "Meclis Gündemi ve Kararları" bölümünde, meclisten çıkan kararlara da ulaşmak mümkün.


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2005 Pazartesi 12:15:54
Güncelleme :2 Mayıs 2005 Pazartesi 13:15:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?