2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Büyükşehir'den enerji atağı

Rüzgar ve güneş enerjisiyle çöpten elektrik üreten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bitkisel ve hayvansal atıklardan da enerji üretecek. 

İzaydaş'ta çöpten elektrik enerjisi üreten sistemde yaptığı iyileştirme çalışmalarıyla işe başlayan Büyükşehir Belediyesi, Gebze Gaziler Dağı ve İZAYDAŞ fabrika alanı içine kurulan iki tribünle rüzgar enerjisinden de elektrik üretmeyi başardı. En kötü şartlarda bile yüzde 30 verimlilikle çalışan Gebze Gaziler Dağı'ndaki santral, aylık 40 bin KW elektrik üretiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Erkan Ayan, "Özellikle Kandıra rüzgar ve elektrik enerjisi üretmede potansiyel bir ilçemiz. Bu bölgemiz rüzgar enerjisi üreten Çeşme Alçatı'dan farklı değil. Bu enerji kırsalda da elektrik enerjisinin gelişmesini sağlar" dedi. 

Enerji üretmede alternatifleri değerlendiren Büyükşehir Belediyesi, sadece rüzgar enerjisiyle yetinmedi. Doğu Kışla Parkı'nın aydınlatılmasında bu kez güneş enerjisini kullanarak Türkiye'de bir ilke imza atan belediye, parkın aydınlatılması için futbol tribünlerinin üzerine güneş enerjisi panelleri yerleştirdi. Büyükşehir Belediyesi alternatifler konusunda yaptığı çalışmalarına bir yenisini daha eklemeye hazırlanıyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile geçtiğimiz günlerde masaya oturan Büyükşehir, bu kez hayvansal ve tarımsal atıklardan elde edilen biyogazdan elektrik üretecek. Büyükşehir'e araştırma ve uygulama projesi kapsamında 2009 yılına kadar bitirilecek olan çalışmaya Kocaeli, Akdeniz, Ege ve Süleyman Demirel üniversiteleri de destek veriyor. 1997 yılında faaliyete geçen çöpten enerji üretme sisteminde ise Büyükşehir Belediyesi'nin 4 yılda yaptığı atılımlarla büyük mesafe kat edildi. Sistem, atıkların yakılması sonucu çıkan enerjiden buhar tribünlerinin desteğiyle elektrik üretiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2008 Çarşamba 12:28:00
Güncelleme :13 Ağustos 2008 Çarşamba 12:42:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?