3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

Darısı İstanbul'un da başına

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yan kuruluşlarından İzmit Su İdaresi (İSU), 690 milyon YTL (690 milyar TL) yatırımla kent merkezini yağmurlardan oluşan sel ve su baskınlarından kurtardı.

D-100 Karayolu Balık Pazarı mevkiinde bulunan ve 1989 yılında faaliyete geçen P3 pompa istasyonundaki 3 adet motorun zaman içerisinde arızalanarak verimsiz hale gelmesi üzerine harekete geçen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl yaşanan su baskınlarının bir daha tekrarlanmaması amacıyla çalışma yaptı.

Su baskınlarının büyük zarara ve tehlikelere yol açtığını belirten İSU Genel Müdürü Mustafa Sarıgül, yeni kurulan sitemin son yağışlardan başarılı bir şekilde çıktığını kayderek, "Eski sistem aşırı yağışlarda yetersiz kalıyor ve onarımıda oldukça pahalı oluyordu. Biz 3 adet kuru tip pompanın yerine emiş gücü yüksek olan pompalardan biri yedek olmak üzere 4 adet koyarak sistemi devreye soktuk. 690 milyara mal olan sitem 29 Ocak 2005 günü denendi. Metrekareye 39.2 kilogram yağış düştüğü halde şehrin caddelerinde su baskını ve benzer konulara rastlanmadı" dedi.

Sarıgül ayrıca, P3 pompa istasyonunun eski sisteme oranla işletme maliyetinin oldukça düşük olduğunu da ifade ederek, "Yatırım maliyeti 4 yıl içerisinde kendini amorti edecek. Ayrıca eski sistem lodoslu havalarda sık sık pompa istasyonuna giren Körfez’deki tuzlu suyun motorlara zarar vermesine neden oluyordu. Yeni sistemle bunun da önüne geçmiş olduk" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2005 Perşembe 15:02:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?