2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Denizi dolduran tersaneye yıkım kararı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 40'tan fazla limanın bulunduğu İzmit Körfezi'nde sahil şeridindeki tesislerin izinsiz yapılaşmalarına izin vermiyor. 

Büyükşehir Belediyesi, daha önce birkaç kez uyardığı Yeniköy beldesi sınırlarında bulunan UM Denizcilik AŞ'ye ait kaçak ek havuzları, vinç ayaklarını ve doldurulan kısımları önümüzdeki günlerde yıkacak. UM Denizcilik'e verilen yıkım kararı ile ilgili süreç 2006 yılında başladı. Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı İmar Şube Müdürlüğü kontrol ekipleri, yapılan denetimler sonucunda UM Deniz Sanayi AŞ tarafından mülkiyeti hazineye ait G23c03c1c-1d pafta 3525 parselde izinsiz ve projesiz olarak mevcut vinç ayakları batısında kazık çakmak amacıyla hafriyat ve dolgu çalışması gerçekleştirdiğini, deniz yüzeyi üzerinde 3 adet dolfen ayakları yapıldığını tespit etti. Bu tespitin ardından belediye encümeninin aldığı 26.09.2006 tarih ve 2147 sayılı kararı ile imalatın yıkımı ve para cezası kararı verildi. 22.03.2007 tarihinde yapılan incelemede ise, dolgu çalışmasının bittiği ve havuz inşaatına başlandığı fotoğraflı tespit edildi. Ardından belediye encümeni tekrar yıkım ve para cezası kararı verdi. 

Söz konusu alanda yapılan mevzuata aykırı uygulamalar ile ilgili olarak; Maliye Bakanlığı-Milli Emlak Müdürlüğü, Kocaeli Valiliği-İl Defterdarlığı-Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı-Demiryolları, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı-Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nün yazılarında da kıyı kenar çizgisi içerisinde kalan parselde şirketçe dolgu yapıldığı ve kullanılan alanlara ilişkin bakanlıklarca onaylanmış herhangi bir imar planının bulunmadığı ve dolgu imar planının Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca, uygulama projelerinin de Ulaştırma Bakanlığı'nca onaylanmadığı, kıyı kenar çizgisinin kara yönünde kalan kısımları için de ilgili birimlerden gerekli izinlerin alınmadığı belirtilerek yapılan mevzuata aykırı uygulamalar hakkında gerekli işlemlerin yapılması istenildi. Bu sırada Büyükşehir Belediyesi tarafından 3621 Sayılı Kıyı Kanunu gereğince alınan encümen kararlarının iptali ve yürütmenin durdurulması istemi ile ilgili olarak, Um Deniz Sanayi A.Ş. muhtelif zaman aralıkları ile Kocaeli İdare Mahkemesi ve Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz davaları açtı. Ancak bütün davalarda, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan işlemlerin hukuka uygun olduğu ifade edilerek, yapılan itirazların reddine karar verildi. Konuyla ilgili açılan bütün davaların sonuçlanması ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nün 17.09.2008 tarihli yazısında gerekli cezai ve yıkım işlemlerinin yapılması hususunu bir kez daha hatırlatması üzerine, Büyükşehir Belediyesi söz konusu alanda yapılan vinç ayakları, hafriyat ve dolgu çalışması, 3 adet dolfin ayakları ve havuz inşaatı ile ilgili yıkımı gerçekleştirmek üzere tersane yönetimine tebligatta bulundu. Yıkım işlemi alınan encümen kararları doğrultusunda 15 gün içerisinde gerçekleştirilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 13:02:59
Güncelleme :21 Ekim 2008 Salı 13:06:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?