30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Dilovası'nda şarbon paniği

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Dilovası beldesinde, hayvancılıkla uğraşan bir kişinin beslediği 7 inek, henüz tam olarak tespit edilemeyen bir hastalık yüzünden öldü. Hayvan sahibinin ellerinde şarbon hastalığı belirtilerinin görülmesi ve iki çocuğunun hastaneye yatırılması üzerine, beldede şarbon paniği yaşandı.

Edinilen bilgiye göre, Dilovası beldesi Turgut Özal Mahallesi'nde ikamet eden Mahmut Bakaçhan (61) isimli bir vatandaşın beslediği 17 inekten 7 tanesi, henüz tam olarak belirlenemeyen bir hastalık yüzünden öldü. İneklerin sahibi Bakaçhan, bu sırada ölmek üzere olan iki ineğini ise keserek ailesiyle yedi ve bir kısmını da mahalle sakinlerine dağıttı. Bir süre sonra hasta ineğin etine temas eden Mehmet Bakaçhan'ın ellerinde, mantara benzer şişkinlikler görülürken, Bakaçhan'ın oğulları Seyfettin (27) ve Fahrettin (23) Bakaçhan da fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Kocaeli Üniversitesi Hastanesi'nin karantina bölümünde tedavi altına alınan Bakaçhan kardeşlere, kimsenin yaklaştırılmadığı öğrenildi.

Bu arada kesilen hasta ineklerin etlerinden yiyen mahalle sakinleri arasında da tedirginlik baş gösterdi. Gebze İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, hastalığın şarbon olabileceği ihtimali üzerine, Bakaçhan'ın ve mahalledeki ineklerin tümünü aşıladı. Dışarıdan mahalleye hayvan sokulması ise bir süreliğine yasaklandı. Yapılacak araştırma sonucu, olayın büyük bir olasılıkla şarbon hastalığı sonucu olduğu tahmin edilirken, duruma göre bölgenin ileriki günlerde karantina altına alınabileceği bildirildi.

Antraks ismiyle bilinen şarbon, özellikle sığır, koyun, keçi ve deve gibi otçul memeli hayvanlarda görülüyor. Ancak insanlarda, diğer memelilerde ve bazı kuşlarda da görülebiliyor. Şarbon etkili antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor. Tedavinin başarılı olabilmesi için mümkün olan en kısa sürede, tedaviye başlamak gerekiyor. Bu sebeple şarbonla ilgili belirtiler görüldüğünde, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması hayati önem taşıyor.
iha
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2007 Cuma 18:01:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?