30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

'Elveda Sigara, Merhaba Hayat'

20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi'nce "Elveda Sigara, Merhaba Hayat" konulu konferans düzenlendi. 

Kocaeli İl Jandarma Komutanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşmacı olarak KOÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız katıldı. Tütün ve tütün ürünlerinin her şekli ve her dozunun yüksek bağımlılık yapıcı etkisinin yanı sıra, başta kanser olmak üzere, kalp hastalıkları, inme, yüksek tansiyon, kısırlık, erken yaşlanma gibi etkileri gösteren binlerce kimyevi maddeyi içerdiğini söyleyen Prof. Dr. Füsun Yıldız, "Dünyanın güçlü endüstrileri tarafından reklam ve promosyon taktikleri ile satılan sigara sadece kullanana değil, maruz kalana da zarar vermekte. Üreticisinin tavsiye ettiği gibi kullanıldığında kullanıcıyı hasta edip öldürüyor. Sigaradan dolayı oluşan hastalıkların tedavisine harcanan paranın ülke ekonomisine yansımasının çok büyük. Sigarayı bırakmak için irade gösterenler en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edip mutlaka tıbbi destek almalıdır. Bu bağlamda sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı olmak için KOÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı bünyesinde bulunan Sigara Bırakma Polikliniğinde, bağımlılık derecesine göre çeşitli yardımcı tedaviler uyguluyoruz" dedi. 

Amerika'da sigara kullanımının çok kısıtlandığını, sigaraya karşı alınan tedbirlerin çok iyi uygulanması sayesinde sigara içenlerin oranının yüzde 5'lere kadar düştüğünü belirten Yıldız, dünyada sigara kullanan kadınların oranı, eğitimlerine paralel olarak düşerken, ülkemizde bu durumun tam tersine olduğunu, eğitim seviyesi arttıkça kadınların sigara içme oranının erkelere yaklaştığını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 16:34:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?