6
Mayıs
2024
Pazertesi
KOCAELİ

En güvenilir yiyecek yoğurt

YAZ İSHALİNE EN GÜVENİLİR YİYECEK YOĞURT

Yaz aylarında sıklıkla görülen ishalden korunma konusunda bilgiler veren Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Elif Hakko, en güvenilir yiyeceklerin yoğurt ve ızgara et olduğunu söyledi.

Yazın gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde en sık görülen sorunların başında ishal geliyor. Yaz ishallerinden ve diğer hastalıklardan korunmak için Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Elif Hakko, nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı. Dr. Hakko, Kabuğu soyulabilen gıdaların kabuklarını soyarak, soyulmayanlarda ise iyice yıkayarak yemenin ve genel temizlik kurallarına uymanın yaz aylarında dikkat edilmesi gereken noktaların başında geldiğini ifade etti.

Risk faktörü bulunan gıdaları da anlatan Dr. Elif Hakko, “Fıstık, ceviz gibi yağlı gıdalar ile küf toksinleri üreyebilen mısır ve pirinç dikkatli tüketilmeli. Pastörize edilmemiş süt içilmemeli, bu sütten peynir yapılmamalı. Patates, 20 – 30 zehirli türü olan mantar, midye, istiridye ve kabuklu deniz hayvanlarından geçen bakteri toksinlerinin sebep olduğu hastalıklarla sıklıkla karşılaşıyoruz. Elde hazırlanan ve iç sıcaklıkları zararlı mikropların ölmesini sağlayacak kadar yükselmeyen ızgara köfteden, havasız ortamda mikropların toksin üretme riski olması nedeniyle bütün olarak çevrilmiş tavuktan, vakumlu paketi açılıp kısa sürede tüketilmeyen sosis ve salamdan uzak durulmalı. Sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlılar da hazırlandıktan sonra soğutucuda tutulmazsa tehlikeli olabilecek gıdalar. Çiğ yumurtadan yapılan mayonez; marul, salata, maydanoz gibi sebzeler de iyi yıkanmadığında riskli olabiliyor” dedi.

Dr. Hakko, en güvenilir yiyeceğin yoğurt olduğunu vurgulayarak, “Izgara ete kıyasla tencerede pişen et yemekleri, sebze yemekleri, sarma ve dolma gibi zeytinyağlı yemekler yaz aylarında daha güvenilirdir” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2011 Pazartesi 16:35:05
Güncelleme :11 Temmuz 2011 Pazartesi 18:34:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?