2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Engelliler krize meydan okuyor

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde örnek proje olarak başlatılan Engelliler İş Merkezi'nde (ENİŞMER) çalışan engelli vatandaşlar krize meydan okuyor. 

Çayırova Belediyesi ve iş adamlarının ortaklaşa çalışması ile 4 yıl önce hayata geçen ENİŞMER projesi, engelli vatandaşlara iş imkanı sağlamak amacıyla başlatıldı. Çayırova Belediyesi tarafından tahsis edilen bin metrekarelik alanda yaklaşık 40 engelli, çeşitli firmaların montaj işlerini gerçekleştiriyor. Türkiye'de bir ilk olarak gerçekleştirilen proje ile engelli istihdamı sağlanırken, onlar için daha rahat bir çalışma ortamı sağlanıyor. Projenin yaygınlaşması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmaları hızlandırdıklarını ifade eden Çayırova Belediye Başkanı Dr. Faruk Taşçı, "ENİŞMER'i Ankara'ya örnek proje olarak sunduk. Şu anda bu proje Fransa'da bir yarışmaya katıldı ve bir ödüle layık görülmek üzere. Bu projenin Türkiye genelinde yayılması ve geliştirilmesini diliyoruz. Bu proje ile iş adamlarının merdiven altında ürettiği ürünleri yasal hale getiriyorlar. İşkur tarafından gönderilen ekipler Ankara'dan geldi. ENİŞMER'i incelediler ve çok beğendiler. Burada fabrikalardan fason olarak üretilen, bir çok malzeme buraya getirilerek engelli işçilerimiz tarafından birleştiriliyor. Engelli işçilerimiz sigortalı asgari ücretli olarak çalışıyorlar. Şu anda 3 büyük firma bize parça gönderiyor. Şimdilik tek katta hizmet veriyoruz ancak önümüzdeki dönemde alt katta bulunan bin metre karelik yerimizi de ENİŞMER' tahsis ederek işçi sayımızı arttırmayı planlıyoruz. Şu anda kendi kendimizi çevirecek duruma geldik. Genelde ayaklarından engelli, konuşma, duyma özürlü veya şeker hastalığı gibi vücudunun yüzde 40'ından fazlasını kullanabilen kardeşlerimizle çalışıyoruz" diye konuştu. 

Kocaeli'nde bir çok fabrikadan işçi çıkarıldığı bir dönemde krizin etkisini çok fazla yaşamadıklarını kaydeden ENİŞMER İşletme Yöneticisi Adil Uçankan, "Bize iş gönderen 3 firma bizi mümkün mertebe krizin dışında tutmaya çalıştı. Az da olsa etkilerini görüyoruz ancak çok fazla bir etkisi olmadı. Bize iş gönderen firmalar buranın bir engelli iş yeri olduğunu biliyorlar ve bu konuda bize yardımcı oluyorlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 12:37:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?