8
Mayıs
2024
Çarşamba
KOCAELİ

Erdemir Çelik Servisi 1 yıl içinde Kocaeli'ne taşınıyor...

Merkezin taşınmasının planlanması nedeniyle, Erdemir A.Ş. ve Çelik Servis Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber ile Erdemir Çelik Servis Merkezi Teknik ve Ticari Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Taphasanoğlu ve Erdemir Sistem Geliştirme Müdürü Naci Çubuk, bugün GOSB Sosyal Tesisleri’nde basına yönelik bir bilgilendirme toplantısı yaptı.


Gebze’deki merkezin artık kapasitesinin dolduğunu belirten Recai Berber, "Gebze’deki mevcut merkezimizin, yıllık 150 bin ton çelik işleme kapasitesi bulunuyor. Şu anda merkezimiz tam kapasite çalışıyor. Buradaki kapasiteyi artırmamız mümkün değil. Biz mamullerimizin tamamını buraya karayolu ile getiriyoruz. Mamullerimizi taşımada deniz ve demiryolundan daha fazla yararlanmak için, yaklaşık iki yıldır bir proje üzerinde çalışıyoruz. İzmit’te bulunan SEKA arazisi bu açıdan bizim tam istediğimiz gibi bir yer. Milli Emlak’ın SEKA’dan borçlarına karşılık aldığı ve halen Mannesman Boru A.Ş.’nin kiralık olarak bulunduğu yaklaşık 130 bin metrekarelik alanı, biz Milli Emlak’tan aldık. Bu alana yaklaşık bir yıl içinde bir liman ile yeni çelik servis merkezini inşa edeceğiz. Yeni yapılacak merkezle de kapasitemiz yıllık 300 bin tona çıkacak. Şimdilik Gebze’deki merkezimiz de çalışmasına devam edecek. Ancak ileriki yıllarda, İzmit’teki yapılanma tamamlandığında, burayı da kapatarak İzmit’e alacağız. Burada boşalan yerimizi de sanayicilere verebiliriz" dedi.


Deniz taşımacılığının kara taşımacılığına göre yaklaşık yüzde elli oranında daha ucuz olduğunu da ifade eden Berber, "Gebze’de denizle olan bağlantımızı bir türlü yapamadık. Karayolu ise hem sıkıntılı hem de pahalı bir ulaşım yöntemi. Hükümetin denizyolu taşımacılığının teşvik etmek amacıyla yaptığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimini de göz önüne alarak, deniz taşımacılığından faydalanmak amacıyla İzmit’i tercih ettik. İzmit’teki arazimizde kendimize ait bir liman yapacağız. Erdemir sayesinde İzmit’in çehresi değişecek. SEKA’nın çekilmesi halinde, oluşabilecek açığı da dengeleyecek bir yatırım olacak. SEKA nasıl İzmit’te kağıt sektörünün öncüsü olmuşsa, Erdemir de çelik sektöründe öncü olacaktır" şeklinde konuştu.


Erdemir A.Ş. ve Çelik Servis Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, Demir-Çelik Üreticileri Derneği olarak, ayrıca İzmit’e bir Demir-Çelik Enstitüsü kurmayı düşündüklerini de açıkladı. Sanayi ve üniversitenin içiçe olduğu bir yer olduğu için İzmit’e kurmayı planladıkları enstitü sayesinde, AR-GE çalışmalarına ağırlık vereceklerini söyledi.


İzmit’e yapılması planlanan Erdemir Lojistik Merkezi, beş yıllık bir dönem içinde aşama aşama hayata geçirilecek. İlk üç aşamada liman inşaatı, demiryolu ve karayolu bağlantıları, tesis içi demiryolu, Gebze’deki servis merkezinin taşınması, kıyı koruma yapısı ve dolgu oluşturulması ile buhar santrali yapılacak. Bu yıl içinde başlanacak olan ve bir yıl içinde tamamlanması planlanan yatırımın toplam maliyeti ise 50 milyon doları bulacak.

iha-kocaeli
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2004 Perşembe 11:33:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat özçakır IP: 81.213.181.xxx Tarih : 26.03.2005 13:40:26
izmitli olarak seka arazisinde bi demirçelik fabrikası olmasını istemiorum.. nedeni çevreye ve insan sağlığına vereceği zararı tahmin edebiliyorum.. dilovasından geçerken oradaki diler çelik ve çolakoğlu fabrikalarının çevreye neler yaptığını göre biliyoruz.. üm izmit duyarlılık pls