3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

Erinç: Durum vahim, ama ümitsiz değil

Kocaeli’nin Gebze İlçesi’nde yerel bazda haftalık yayımlanan bir gazetenin ödül törenine katılan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, 1 Nisan tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ceza Kanunu’nu (TCK) değerlendirerek, durumun vahim olduğu, ancak ümitsiz olmadığını söyledi.

Gebze’de yerel bazda haftalık olarak yayımlanan ’Koceli Gerçek’ isimli yerel gazetenin, bugün düzenlediği ödül törenine katılan TGC Başkanı Erinç, yeni TCK’yı ve bu yasanın gazeteciler üzerindeki etkisini değerlendirdi. Kocaeli Gerçek Gazetesi’nin düzenlediği "Yılın en iyileri" ödül törenine, Erinç’in yanı sıra, CHP Kocaeli Milletvekili Salih Gün, Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Ceylan ile ödül almaya hak kazananlar ve davetliler katıldı. Ödül töreninden önce bir konuşma yapan Erinç, 1 Nisan tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni TCK’nın hayli tartışılan basınla ilgili bölümleri üzerinde değerlendirmelerde bulundu


Yeni TCK’nın, gazetecilerin çalışma alanlarına ciddi sınırlamalar getireceğini belirten Erinç, "Yeni yasadan en çok polis ve adliye gazetecileriyle, ekonomi ve sağlık alanlarında hebercilik yapanlar etkilenecek. Yeni yasa, düşünce ve fikir özgürlüğüyle haberleşme hakkını da engelliyor. Yeni TCK ayrıca, radyo ve televizyonları da kapsamına alıyor. Böylece, oradaki yayın ilkelerinin büyük bir bölümü de suça dönüşecek. Yeni yasa, radyo ve televizyonlarda çalışan meslektaşlarımızı da hapis tehdidiyle karşı karşıya bırakacak. Politikacılar her ne kadar ’hapse giren gazeteci olmayacak’ dese de, bu yasa değişikliklerine baktığımızda hapse girecek gazeteci sayısının, radyo ve televizyonlarda çalışanları da eklediğimizde ikiye katlanacağını görüyoruz. Durum vahim ama ümitsiz de değil" dedi.

Yeni TCK ile ilgili kaygılarını geçen sene Başbakan’a ve Bakanlar’a ilettiklerini de ifade eden Erinç, sakıncaların giderileceğinin o zaman belirtildiğini, ancak bunun hayata geçirilmediğini öne sürdü.

Konuşmaların ardından, Kocaeli Gerçek Gazetesi’nin 2004 yılında yerel bazda başarılı bulduğu kurum ve kuruluşlara başarı plaketleri verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Mart 2005 Cumartesi 21:25:05
Güncelleme :21 Mart 2005 Pazartesi 03:40:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?