9
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Etnik grupların, genetik hastalıkları ortaya çıktı

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Sazcı, Türkiye’deki farklı etnik grupların genetik yapılarını araştırdı.

KOÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Sazcı ve ekibi, Türkiye’deki 8 etnik grubun genetik yapısını inceledi. Araştırmanın Boşnak, Çerkez, Türkmen, Yörük, Manav, Kürt, Gürcü ve Bulgaristan göçmenlerinin yoğun olarak yaşadığı köylerde anket ve kan örnekleri alınarak yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Sazcı, "Çalışmanın sonuçları 26-30 Ekim tarihinde Toronto’da düzenlenen Amerikan İnsan Genetiği Birliği’nin yıllık toplantısına bir bildiri ile sunuldu. Toplanan bulguların incelenmesi sonucunda, Kürtler ile Manavlar’ın genetik yapılarının birbirlerine yakın olduğu ortaya çıktı.

Türkmen ve Yörükler’in, felç, migren, meme kanseri, damar sertliği hastalıklarına yakalanma bakımından en fazla riski taşıdıkları belirlendi. Bu hastalıklara en dayanıklı olan etnik grup ise Çerkezler olarak tespit edildi. Çerkezler ise Alzheimer, hafıza kaybı ve kısırlık gibi hastalıklara en yatkın etnik grup. Bu hastalıklara eğilim konusunda Çerkezler’i, Bulgaristan göçmenleri izlerken, aralarında en dayanıklı grup Türkmenler oldu. Lipid Metabolizması’nın çalışmasında en fazla problemin Türkmenler ve Bulgar göçmenlerinde, en az ise Kürt ve Yörükler’de olduğunu saptadık. Alzheimer, hafıza kaybı, kısırlık gibi hastalıklara karşı en dayanıklı etnik gruplar ise Yörükler, Manav ve Kürtler’dir" dedi.

Prof. Dr. Sazcı, araştırma sonucunda, MTHFR 1298 C geninin kalp yetmezliğine, migren, damar, sinir hastalıkları ve meme kanserine yol açtığını, bu genden Manav, Kürt, Çerkez, Boşnak, Bulgaristan Göçmeni, Gürcü, Yörük ve Türkmen grupların olumsuz etkilendiğini belirtti. Prof. Dr. Sazcı, "677 T geni Migren, sinir hastalıkları, yüksek tansiyon, meme kanseri, düşüklere yol açabiliyor. Bu genden ise Türkmenler, Yörükler, Boşnaklar, Bulgaristan Göçmenleri, Gürcü, Manav, Kürt ve Çerkezler olumsuz yönde etkileniyor. Lipiplerle ilgili olan APO E geni, damar sertliğine yol açıyor. APO E Epsilon 2 lipidlerin emilim ve taşınmasında sorun çıkarıp görevini yapamadığı için lipid metabolizması bozukluğuna yol açıyor. Bundan ise Türkmenler, Bulgaristan göçmenleri, Boşnak, Gürcü, Çerkez, Kürt ve Yörükler olumsuz etkileniyor" diye konuştu.

Epsilon 3 geninin diğerlerinin aksine hastalıklardan koruyucu olduğunun düşünüldüğünü kaydeden Sazcı, bu genden Yörük, Manav, Kürt, Boşnak, Gürcü, Türkmen, Çerkez ve Bulgaristan göçmenlerinin olumlu etkilendiğini ifade etti.

Epsilon 4 geninin, Alzheimer hastalığı ve hafıza kaybına neden olduğunun saptandığını söyleyen Sazcı, "Bu gen kısırlığa, damar sertliğine neden oluyor. Bundan olumsuz etkilenen gruplar ise Çerkez, Bulgaristan göçmeni, Manav, Boşnak, Gürcü, Yörük, Kürt ve Türkmenler" şeklinde konuştu.

Sazcı, bu çalışmasından sonra ise Türkiye’deki Musevi, Arap, Ermeni, Süryani ve Rumların genetik yapılarını incelemek istediğini dile getirdi.

KOCAELİ (İHA) -
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2004 Perşembe 10:10:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ecan kulak IP: 194.27.72.xxx Tarih : 1.11.2007 08:26:35

preof.dr.ali sazcıyı tebrik ediyor ve koü tıp fakültesinde olmaktan gurur duyuyorum