30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Fransız binaları restore ediliyor

Zonguldak'taki Fransız binaları, 20 yıllık bir inşaat ustası tarafından "yap-işlet-devret" modeliyle kiralanarak restore ediliyor.
Zonguldaklı inşaat ustası Ali Sönmez, Fransızlar'a ait eski binaları aslına uygun olarak restore ediyor. Kadırga yokuşunda harabe haldeki üçer katlı 2 binayı restore eden Ali Sönmez, Zonguldak'taki eski binaların korunması gerektiğini söyledi. Eski mimariyle yapılmış binaların sayısının hızla azaldığına dikkat çeken inşaat ustası Sönmez, "Eskiden Fransızlar ait olan bu binalar bakımsız ve harap vaziyetteydi. Burayı sahibinden aldım ve yaklaşık 6 yıl bana ait olacak. 6 yıl boyunca kira gelirlerini ben aldıktan sonra sahibine teslim edeceğim. Bu evler eski Fransız evleri. Binaları yapıyorum ve kiraya veriyorum. Daireler için bugüne kadar 80 bin YTL harcadım. Bu evlerin çok avantajı var. Kışın binaların ısınma problemi yok. Duvarlar eski harman tuğlalardan olduğu için soğuk geçirmiyor. Bu evler en az 5 deprem gördü ve bir tek taşı bile düşmedi. Çünkü kat araları demir kuşaklı" dedi.
Zonguldak'taki Fransız evlerinin çok önemli bir dönemi ve tarihi simgelediğini kaydeden Sönmez, "Ancak hiç kimse binaları değerlendirme yola gitmiyor. Onarmak yerine yıkıp, yerine çok katlı binalar yapıyorlar. Ben Fransızlar'dan kalan bu binaları zevkle restore ediyorum. Yapılan restore çalışmalarından sonra içinde oturanlar için de bir ayrıcalık oluyor" diye konuştu.
Ali Sönmez, bu tarzda bir binaya sahip olan ve restore etmek isteyenlere yardım edebileceğini de söyledi.
İha
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2007 Perşembe 13:42:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?