30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Gebze'de 'Bal' paneli

Gebze'deki bal üreticilerini aynı çatı altında toplayan Bal Üreticileri Birliği, bal üreticilerinin meselelerini masaya yatırdı. 

Gebze Belediyesi Kültür Salonu'ndaki panele sektörün Türkiye genelindeki uzmanlaşmış isimlerinden Biyolog Yalçın Sezer ve uzman arıcı Halil Bilen ile Prof. Dr. İ.Yavuz Sezen katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Gebze Bal Üreticileri Birliği Başkanı Kadir Gürkan, Gebzeli arıcıları aynı çatı altında toplamanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Gebze, Türkiye genelinde bal konusunda da kendini ispatlamıştır. Gebzeli bal üreticilerimiz, artık Türkiye'nin değişik bölgelerinde faaliyet gösteren bal üreticileri ile yarışır konuma geldi" dedi. Birlik olarak, kısa bir süre önce kurulmalarına rağmen birçok önemli faaliyetlere imza attıklarını da hatırlatan Gürkan, "Birliğimiz her zaman üreticimizin yanında olacak. El birliği içinde balcılığı halka anlatacağız. Üretici, birliğimiz vasıtasıyla, ürününe istediği pazarı bulacaktır. Kalite bal tüketimi, düzenleyeceğimiz benzer konferanslarla kamuoyuna aktarılacak" diye konuştu. 

Panelin yöneticisi Prof. Dr. İ.Yavuz Sezen de, konuşmasında Türkiye'deki bal sektörü hakkında çeşitli bilgiler verdi. Ülkemizde son yıllarda bal ile ilgili merdiven altı firmaların sayısında önemli bir artış olduğuna da değinen Sezen, vatandaşları bal tüketimi konusunda ise duyarlı olmaya çağırdı. 

Türkiye'nin bitki çeşitliliği bakımından, dünyanın en zengin devletlerinden biri olduğunu vurgulayan panelistlerden Biyolog Yalçın Sezer ise, "Türkiye'de 12 bin çeşit bitki çeşidi var. Tüm Avrupa ülkelerinde ise 15 bin bitki çeşidi mevcut. Yani Türkiye bal üreticiliği bakımından en önemli merkezlerden biri. Ayrıca bitki çeşitlerinin yüzde 35'i sadece Türkiye'de bulunuyor. Gebze ise bitkisel açıdan çok zengin bir bölge. Bu da burada üretilen balın kaliteli olduğunu gösteriyor" dedi. 

Türkiye'deki bal üretimi hakkında da bilgiler veren Sezer, "Türkiye ABD ve Çin'den sonra kovan sayısı bakımından dünya üçüncüsü. Fakat bal üretme kapasitesi konusunda ise son sıradayız. Kovan sayısı az olan ülkeler bile bizden çok bal üretiyor. Bunun tek bir sebebi var, oda eğitimsizlik. Zengin imkanlara sahip ülkemizde bal üretiminin yetersizliği, arı ürünlerinin ithal edilmesine sebep oluyor" diye konuştu. 

Balcılığın bir aşk mesleği olduğunu ifade eden panelistlerden uzman arıcı Halil Bilen de, "Çevrenizdeki bal üreticilerine bakın. Mutlaka hepsi mesleği bir başkasına öğretirler. Evet, balcılık bir hastalık olduğu gibi, aynı zamanda bulaşıcıdır da" şeklinde konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2007 Pazartesi 17:59:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?