2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Gebze'de çevre kirliliği paniği

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, Gebze Zabıta Müdürlüğü'ne bağlı Çevre Koruma ve Kontrol ekipleri, Pelitli Köyü sınırları içerisinde yaptıkları rutin denetimlerde FMD alüminyum profil kaplama fabrikasının atık sularını dere yatağına deşarj ettiği belirlendi.


Maden Bayırı mevkiinde bulunan dere yatağında akan suyun beyaz renge büründüğünün görülmesi üzerine Gebze Zabıta ekipleri tarafından yapılan inceleme sonucu, toprak altına gizlenmiş bir kanal vasıtası ile fabrika atık sularının dere yatağına deşarj edildiği iddia edildi. FMD Alüminyum ve Turizm Sanayi Limited Şirketi Genel Müdürü Fatih Döker, atık maddenin zehir içerikli olmadığını belirterek, "Gebze'ya geleli bir kaç ay olduk. Bir tane arıtmamız var. Atık suyu tekrar kazanmak için bir arıtma daha kurduk.

Atığımız kimyasal tesis atığı değil eloksal tesis atığıdır. İsteyen numune alıp inceleyebilir. Sağlığa hiçbir zararı yoktur. Zabıta ekiplerinin geldiği gün geri kazanım kazanında bir arıza vardı ve toplanan suyun taşmasından dolayı bir akıntı oldu. Toplanan suyu çekmek için vidanjör gün aşırı geliyor. O gün gelmesinde biraz gecikme oldu. Zabıta geldi arkasından vidanjör geldi. Burada normal eloksan kaplaması yapılıyor.

Bu kaplamadan çıkan kostik banyosunun durulaması ile asit banyosunun durulaması birbirini nötr ettiği için beyaz bir renk oluşur. Arıtmadaki sistemde bu beyaz çamurun ayrıştırılmasıdır. Bu köpük ayrıştırıldıktan sonra suyu tekrar kullanabiliyoruz. Biriktirdiğimiz beyaz çamuru vidanjörlerle İZAYDAŞ A.Ş'ye gönderiyoruz. Belediye bu beyazlığı görünce bizden numune alarak Kocaeli Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne gönderdi. Orman Bakanlığı'ndan deşarj müsadesi alındı. Atığımız kesinlikle zehir içerikli değildir" dedi.

Gebze Zabıta Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Servisi daha sonra konu ile ilgili çevre denetim tutanağı düzenleyerek, '2872 sayılı Çevre Kanunu'na muhalefet ederek, çevre kirliliğine sebebiyet veren' işletme hakkında elde ettiği tüm delillerle birlikte resmi yazı ile Kocaeli Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne konuyu bildirdi.

İha
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 01:20:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?