30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Gebze'de 'Kentkart' dönemi başladı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gebze İlçesi ve beldelerinden "Kentkart" uygulamasına geçti. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit merkezin ardından Gebze İlçesi ve beldelerinde uygulamaya koyduğu "Kentkart" sistemini, bugün Delta Hotel'de düzenlediği bir basın toplantısıyla tanıtarak hayata geçirdi. Kentkart Yönetim Kurulu Başkanı Mazhar Basmacı, kartla ilgili olarak bilgiler verirken, Gebze'nin Kentkart'a büyük ilgi gösterdiğini ve şimdiye kadar 10 bin adet kartın satıldığını söyledi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise Kentkart'ın ulaşım kalitesini artıracağını belirterek, yeniliklerin her zaman zor olduğunu ve başlangıç aşamasında bazı sıkıntıların yaşanabileceğini vurguladı. 

Gebze'nin, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en zor kentlerinden biri olduğunu da ileri süren Karaosmanoğlu, "Gebze bir sanayi kentidir, yoğun göç alan bir kenttir. Altyapısı, sosyal donatısı olmayan bir kenttir. Sıkıntıları çok büyüktür. Ama hep böyle gelmiş, böyle gitmemelidir. Gebze'ye hep birlikte sahip çıkalım diye bir inancımız var. Hepimiz bu kentte yaşıyoruz, caddelerinde, sokaklarında beraber yürüyoruz. Çocuklarımız da burada yaşayacak. Ama büyük problemler var. Bu problemleri dünyanın en akıllı yönetimini de getirseniz, tek başına çözmesi mümkün değildir. Bu bir toplum bilincidir. Sorunların çözümünde, herkesin sorumluluk alması gerekir. Aksi takdirde bu kent her geçen gün daha da yaşanmaz hale gelir" dedi. 

Gebze'de yaşanan ulaşım sorununun mevcut şartlarda çözülmesinin zor olduğunu da kaydeden Karaosmanoğlu, "Gebze'de ulaşım sorununun tek çözümü metrodur. Ama hemen yapalım demekle metro yapılmıyor. Gerçekten zor bir iş. Ama artık bunu konuşmaya başladık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bu konuda çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu. 

Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan da Gebze'nin her alanda olduğu gibi ulaşımda da büyük sıkıntılar çektiğini belirterek, Kentkart uygulamasıyla ulaşımda yaşanan sorunların çözümü için bir adım atılacağını kaydetti. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı, ulaşım konusunda başlattığı Kentkart uygulamasına, indirimli ve ücretsiz ulaşım hakkına sahip olanları da alıyor. Ücretsiz veya indirimli ulaşım hakkına sahip olanlar için Kentkart hazırlattırılıyor. Hazırlanacak olan yeni kartlar sayesinde, piyasada çok sayıda bulunan sahte kartların da önüne geçilmiş olunacak. Yasal süresi dolmuş ve geçersiz olan indirimli ve ücretsiz ulaşım kartları da, bu sayede piyasadan kalkmış olacak. İndirimli veya ücretsiz ulaşım kartı hakkına sahip olanların, yeni kartları alması için ise, 1 Nisan tarihine kadar süre tanındı. Bu süre içinde gerekli evrakları hazırlayacak olanlar, İzmit Fuar alanı içindeki Ulaşım Daire Başkanlığı'na başvurarak, yeni kartlarını alabilecekler. 1 Nisan tarihinden sonra ise eski kartların hiçbir geçerliliği kalmayacak. Belediye ve sivil toplu taşım araçlarında geçerli olacak seyahat kart örnekleri de, tüm otobüslere asılacak. Bunların dışında gösterilen kartlar ise geçersiz sayılacak. Sadece öğrenciler, kendi kurumları tarafından verilen öğrenci pasolarını ibraz etmek şartıyla, resmi ve sivil toplu taşım araçlarını, indirimli olarak kullanmaya devam edecekler. 1 yıl geçerli olan söz konusu kartlar, yıl sonunda vize edilmediği takdirde ise otomatik olarak iptal edilecek. Araçlarda Kentkart okuyucu cihazı bulunmasa bile sürücü, kartın arkasını kontrol etmek şartıyla, indirim veya ücretsiz hakkını kullandıracak. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, yeni düzenleme getirdiği seyahat kartlarında en önemli payı ise özürlü vatandaşlara ayırdı. Belediye ve sivil toplu taşım araçlarından ücretsiz yararlanacakların başında, yüzde 60 ve üzeri özürlüler ile refakatçileri ilk sırada yer aldı. Bu grubu; gazi-şehit eşi ile çocukları, emniyet, jandarma, zabıta ve posta hizmetlerinde görev yapan kesim takip etti. Ayrıca sarı basın kartı sahiplerine de toplu taşım araçlarından ücretsiz olarak yararlanma hakkı verildi.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2007 Perşembe 17:40:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?