2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Gebze'de REACH semineri

Gebze Ticaret Odası ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) işbirliği ile REACH (Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi ve İzni) konulu seminer düzenlendi. 

Gebze Ticaret Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen seminere konuşmacı olarak İMMİB'ten Kimya Yüksek Mühendisi Mete Tanören ve Kimya Mühendisi Aliye Cingöz katıldı. Seminerde, REACH Tüzüğü'nün kimya sektöründe faaliyet gösteren firmaların yanı sıra metal ve madencilik sektöründe faaliyet gösteren firmaları da doğrudan etkileyeceği belirtildi. Kimya Mühendisi Aliye Cingöz, AB'de mevcut olan kimyasallara ilişkin mevzuatın tek çatı altında toplandığını ve bununla birlikte İnsan sağlığı ve çevrenin korunmasının amaçlandığını ifade etti. Cingöz, "REACH ile risklere karşı alınacak önlemlerin sorumluğu kamudan sanayiye geçiyor. "Mevcut" ve "Yeni Ürün" ayırımı yerine "Risk ve Miktar" kısıtlamasına göre ayrım yapılıyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelere, yılda bir ton veya fazlası kimyasal madde ihraç eden firmalar, ihraç ettiği her bir madde başına ithalatçısı veya AB'deki tek temsilcisi kanalıyla kayıt dosyasının ve Kimyasal Güvenlik Raporu'nun (KGR) 10 ton vew fazlası için Avrupa Kimyasallar Ajansı'na (ECHA) sunulması gerekiyor" diye konuştu. 

Katılımın yoğun olduğu seminerde Kimya Yüksek Mühendisi Mete Tanören ise, REACH'te ön kaydın nasıl yapılacağı konusunda bilgiler verdi. Tanören, "REACH tüzüğüne göre AB üye ülkelerinde faaliyet gösteren ve yılda 1 tondan fazla kimyasal madde üreten veya ithal eden firmaların, söz konusu kimyasal maddeleri, AB örgütlenmesi içinde yer alan Avrupa Kimyasallar Ajansı (AKA) yönetimindeki merkezi bir veri tabanına kaydettirmeleri zorunludur" şeklinde konuştu. (MEA-MŞ)

İHA
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 15:13:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?