2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

Gebze'ye üniversite kazandırma projesi

Gebze Sanayici ve İş Adamları Derneği (GESİAD), Gebze'ye üniversite kazandırma projesine start verdi. 

TÜSSİDE Konferans Salonu'nda başlayan ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Osman Arolat'ın başkanlık ettiği "Gebze'ye üniversite kazandırma" paneline konuşmacı olarak AK Parti Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar, Gebze Ticaret Odası (GTO) Başkanı İbrahim Başaran, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE) eski Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ayhan, GYTE eski Öğretim Görevlisi ve Muallimköy kampusu mimarı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, TOBB-ETÜ Üniversitesi Rektörü Tahsin Kesici, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan ve GYTE Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Özer katıldı. Panele ayrıca Gebze Kaymakamı Mehmet Emin Avcı başta olmak üzere Gebze'deki çok sayıda sivil toplum temsilcisi katıldı. GYTE Rektörü Prof.Dr. Alinur Büyükaksoy'un katılmadığı panelin açılış konuşmasını yapan GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Halit Uçar, nüfusu 500 bini aşan ve 42 ilden büyük olan Gebze'de 40 bin öğrencili ve mühendis fakülteleri ağırlıklı bir üniversite kurulmasının sanayicinin istihdam ihtiyacını karşılayacağını, ticari hayatı canlandıracağını söyledi. Uçar, "Gebze için neyin yararlı olacağını kamuoyunun belirlemeli. Gebze kamuoyunun harekete geçirmesini umuyorum." dedi. 

GYTE'nin Müallimköy'deki kampus alanının yeni bir üniversite için kullanılamayacağını söyleyen eski GYTE Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ayhan, "Dünyada 3 tür üniversite var. Birinci grup araştırma üniversiteleri, ikinci grup bugünkü teknik üniversiteler gibi yarı eğitim yarı araştırma yapanlar, üçüncü grup ise sadece eğitim yapan üniversitelerdir. GYTE birinci gruptaki araştırma üniversitelerine girmekte, Muallimköy'deki kampus araştırmaya dönük kurulmuştur. Bunun için GYTE'nin 2 buçuk katı büyüklüğünde TÜBİTAK arazisi neden düşünülmemekte." şeklinde sordu.
GYTE kampus inşaatının atıl kalması yerine yeni bir Gebze Üniversitesi'nin kurulabileceğini söyleyen Milletvekili Eyüp Ayar, "Türkiye ve Gebze, GYTE'den çok şey bekliyor. Ama bugüne kadar gelinen noktada sanayi ile yeterince işbirliği sağlanamadı. Gebze'de yer sıkıntısı çekiyoruz. Bir okul açacak arazi bile bulmakta sıkıntılar yaşıyoruz. Arazinin kıt olduğu Gebze'de Muallimköy'deki yerin atıl kalması da uygun değil. GYTE'den vazgeçmiyoruz. Faaliyetlerine devam etsin ama eğer mevcut imkanlarıyla o bölgeyi de kalkındıramayacaksa Gebze Üniversitesi kurulabilir." diye konuştu. 

"Gebze'de üniversiteye ihtiyaç var mı" sorusunu soran GYTE Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Özer, "Gebze'de üniversiteye ihtiyaç var mı? Evet var. Gebze çok hızlı büyüyen bir ilçe. Burası bir teknoloji ve sanayi platformu. Burada sanayicinin ihtiyacını karşılayacak bir üniversiteye kesinlikle ihtiyaç var. Sanayi ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü temin etmekte sıkıntı çekiliyor. Sanayi ve teknoloji ağırlıklı eğitim yapan bir üniversiteye kesinlikle ihtiyaç var" diye konuştu. 

GTO Başkanı İbrahim Başaran ise, "Aslında GYTE'nin ilk binası Muallimköy'deki arazide yapılacaktı. Daha sonra Çayırova'da terk edilmiş binalara geçtiler. Muallimköy'deki binalar 16 yıldır yapılacak. Bana sorsanız GYTE'nin yeri TÜBİTAK'ın içidir. GESİAD'a da teklifimiz, farklı projelerimiz olsa da gönül birliği kuralım. Aramazda çözebileceğimiz anlaşmazlıkları başka mecralara taşımayalım, birlik olalım" dedi. 

Geze'ye özel üniversite kurulması için TOBB'la görüşmelerinin devam ettiğini ifade eden Başaran, "Muallimköyde'ki inşaatı düzeltmek için ne yaptık ki? Oradaki enkazı düzeltmek için para lazım. Ondan sonra bina yapılır. Vatandaşın arazisine yıllardır ambargo konması yazık değil mi? Evet Gebze'ye üniversite kurulmalı ama bu vakıf üniversitesi olmalı. Bu konuda TOBB'a gidip yalvardım" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2008 Cumartesi 15:48:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?