2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

GESOTİM depreme hazır

Merkezi Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde bulunan ve deprem gönüllüleri olarak bilinen Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Arama Kurtarma Timi (GESOTİM), muhtemel bir deprem felaketinde enkaz altındakileri bulmak için yeni cihaz aldı. 

Türkiye'de arama kurtarma timlerinin vazgeçilmezi olan cihaz, dünya çapında kurtarma ekiplerinin ilk tercihleri arasında yer alıyor. "Vibraphone" isimli cihaz, bir felaketten sonra enkaz altında kalan kazazedelerin yerini tespit etmek için kullanılacak. Hassaslığı sayesinde bu cihazla kazazedenin çıkardığı en küçük ses bile tespit edilerek müdahaleler en kısa zamanda başlatılacak. Vibraphone, üzerindeki ayarlanabilir filtreler sayesinde etraftaki araç ve çalışma sesi gibi gürültüleri ayıklayarak, başarılı bir kurtarma dinlemesi yapılmasını sağlayacak. Cihazla ilgili memnuniyetini dile getiren GESOTİM komutanı Nemci Kocaman, "Bu cihaza sahip ekipler birçok can kurtaracak, en ufak hayat belirtisinde müdahalemiz daha da kolaylaşacak" dedi. 

Yakın zamanda Ankara'daki depremde ve İstanbul'daki patlamada kullanılan cihaz, enkaz altındaki sesleri tespit ederek, İstanbul'daki patlamada 1 kişinin enkaz altından çıkarılmasını sağladı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 14:45:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?