2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

GTO'dan kriz değerlendirmesi

Gebze Ticaret Odası yönetim kurulu, Gebze, Çayırova, Darıca ve Dilovası'nda bulunan bankaların yöneticileriyle bir araya gelerek, Amerika'da başlayıp ülkemizi de etkileyen krizin bankalara ve reel sektöre yansımaları konusunu değerlendirdi. 

Toplantıda, kriz süresince bankaların odayla iş birliği yapması ve krizin reel sektöre yansımaması konusunda gerekli çalışmaların yapılması için görüş birliğine varıldı. GTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Başaran, "Dünya ile birlikte ülke ve bölge olarak bu krizi yaşıyoruz. 19 Kasım'da Ankara'da yapılan 5. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda yaşanılan sıkıntılar hükümete iletildi. O sunumlar sırasında da edindiğim intiba bu kriz kısa dönemli değil. Krizin etkileri bir buçuk iki yıl sürece. Krizin yansıması 2009'la birlikte daha da ağırlık taşıyacak. 2001 krizinin ilk 3 yılında alınan kararlarla isabetli çalışmalar yapıldı. Ancak bu süreden sonra alınacak tedbirlerin yeniden gözden geçirilip, yeni değerlendirmeler yapılması gerekiyordu. Bu konunun ihmal edildiği görülüyor. 2001 krizinden önemli dersler aldık. Geçen döneme göre kriz ekonomik yapımızın daha sağlam bir yapıda olduğu bir döneme rastladı" diye konuştu. 

Toplantıya katılan banka yetkilileri, yeni müşteriler konusunda tedbirli davrandıklarını, ancak uzun zamandır çalıştıkları müşterileri ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını ifade ettiler. Şubeler olarak uygulayıcı olduklarını, politikaların üst kademeler tarafından geliştirildiğini belirten banka yetkilileri, "Yasa koyucu tarafından konu çift taraflı değerlendirilmeli. Firmalarla birlikte aynı kazanda pişiyoruz. Bunun unutulmaması gerekiyor. Firmalara borçlanmaların yapılandırılması konusunda bankalar olarak yardımcı olacağız. Firmalar ödeme planlarını bize daha önceden bildirirse sıkıntıların önüne geçebiliriz" şeklinde konuştu. 

Firmalarla beraber bir yol haritasının çıkarılmasında GTO'nun önemli katkılar sağlayacağını belirten banka yetkilileri, yatırımın merkezi konumdaki Gebze'de yaşanacak bir panik havasının sosyal patlamalara yol açabileceğini vurguladı. Toplantının ardından genel bir değerlendirme yapan İbrahim Başaran, finansman, vergi sistemi ve teşvik konusunda, bazı bankaların sendikasyon kredisi bulmakta zorlandıklarını, merkez bankasının sendikasyon kredisi kullanmalarına güvence vererek, kredi bulmalarını kolaylaştırıcı tedbir alması ve reeskont kredilerini devreye sokması gerektiğini ifade etti. 

Vergisini ödemeyenlere ödenen aylık gecikme faizinin özel sektörün alacaklarına karşı uygulanmadığını, birçok durumda vergi ve KDV borcuna mahsup edildiğini söyleyen Başaran, "Vergisini erken ödeyenlere iskonto yapılmasının teşvik edilmesi uygun olacaktır. Teşvik, bölgesel, sektörel ve proje bazında olmalıdır. Teşvikten sadece yeni firmalar değil eski firmalar da faydalanmalıdır. KOBİ'lerin birleşmeleri teşvik edilerek, vergi, SSK ve enerji konularında destekler verilmelidir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 15:17:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?