30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

Halka kene uyarısı

Son aylarda yurdun çeşitli bölgelerinde görülen ve ölümlere yol açan kene ısırma vakalarına karşı Kocaeli'de de halka uyarılarda bulunuldu. Bölgede günde ortalama 2 kene vakası görülürken bunların Kırım Kongı Kanamalı Ateşi hastalığı virüsü taşımadıkları ancak kene tarafından ısırılanların bunun çıkartılması için mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği belirtildi.

Kene tarafından ısırılanların ve vücutlarında kene bulanların, tıbbi yardım almaları gerekiyor. Kene ısırığı vakalarında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek kenenin usulüne göre çıkartılması gerektiğini belirten Kocaeli İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Aydınlık, şöyle dedi:

“Kene tabiatta varolan bir böcek cinsidir. Sivri sinek ve arı sokması nasıl oluyorsa kene ısırığı da bunun gibi karşılaşabilecek durumlardan biridir. Bu yıl hastanelerimize kene ısırığı nedeniyle başvurular yapıldı. Önemli olan kene ısıran kişiler buna zarar vermeden sağlık kuruluşuna gitmeleridir. Kenenin zarar görmemesi lazım. Kene çıkartılmaya çalışılırken patlatılırsa kana karışabilir. Bu da büyük sorun teşkil eder. Onun için en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek kenenin usulüne uygun bir biçimde çıkartılması gerekir.”

Şu ana kadar Marmara bölgesinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsüne rastlanmadı. Geçen yıl ve daha önce şüphelenilen 2 vaka olduğu onlarda da hastalık görülmediğini belirten Dr. Aydınlık, “Kene ısırığı nedeniyle hastanelere başvuranların üzerindeki keneleri çıkartarak yüzde 70 alkol solüsyonu içersine koyup Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne incelenmek için gönderiyoruz. Ayrıca 1 hafta 10 gün içersinde de yüksek ateş, halsizlik gibi şikayetleri olduğunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını istiyoruz” dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 10:59:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?