2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

İdrar kaçırma egzersizle tedavi ediliyor

İleri yaşlarda görülen ve sadece kadınların değil, erkeklerin de hayat kalitesini tehdit eden idrar kaçırma rahatsızlığı, egzersiz ve cerrahi müdahale ile tedavi edilebiliyor. 

Ülkemizde çok sayıda kadın ve erkeği etkileyen, özellikle doğum sırasında vajinada meydana gelen rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkan idrar kaçırma hastalığı tedavi edilebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer, idrar kaçırmanın sebepleri farklı olsa da egzersizler ya da cerrahi müdahale ile tedavi edebildiğini ifade etti. 

Güçer, "Yaşlılıkta idrar kaçırma birçok alt başlık içeriyor ve bunlar idrar kaçırmanın değişik tiplerini oluşturuyor. Stres, gülünce, öksürünce, ağır eşya kaldırınca ve hatta ağır vakalarda merdiven çıkarken dahi idrar kaçırma olabilir. Bu tip rahatsızlık zorlu normal doğum yapan genç kadınlarda olabildiği gibi, menopoz sonrasında vajenin canlılığını sağlayan östrojen hormonun çekilmesine bağlı rahim veya vajen sarkması olan kadınlarda da görülebiliyor. Sıkışınca olan idrar kaçırma ise daha çok nöro-musküler alt yapısı olan bir idrar kaçırma tipidir ve kişi gün içerisinde çok sık idrar çıkmasa bile tuvalete gitme ihtiyacı olduğunda, tuvalete gidene kadar idrarını kaçırır. Aşırı aktif mesaneli hastalar ise idrar kaçırma rahatsızlığının diğer tipini yaşarlar. Aslında bu hastaların asıl sorunu çok sık idrara çıkmaktır, ancak bazılarında sıkışınca idrar kaçırma meydana gelebilir. Kişi birden fazla idrar kaçırma tipini bir arada yaşayabilir ve durum biraz daha karmaşık hale gelebilir" şeklinde konuştu. 

İdrar kaçırma rahatsızlığı çeken hastaların düzenli egzersiz ve cerrahi müdahale ile iyileşebileceğini söyleyen Güçer, "Stres inkontinans tipte idrar kaçırma artık oturmuş ise yani hasta bize idrar kaçırdığı için gelmiş ise, hafif formlarda egzersiz tedavisi uyguluyor, orta ve ileri formlarda ise cerrahi müdahalede bulunuyoruz. Cerrahi tedavi tekniklerinde son yıllarda olan ilerlemelerle, eğer hasta bize sadece idrar kaçırma için gelmiş ise eşlik eden vajen ve rahim sarkması yok ise 15-20 dakika süren
bir ameliyat ile tedavi tamamlanıyor. 

Gerek aşırı aktif mesane probleminde, gerekse sıkışınca idrar kaçırma problemi olan hastalarda ilk yapılacak şey, basit bir idrar yolu enfeksiyonunu ekarte etmektir. Daha sonra kişiye hayat biçimi, tükettiği sıvı çeşidi, miktarı ile ilgili alması gereken tedbirler hakkında bilgi verilir. Bunun yeterli olmadığı hastalarımıza, mesane jimnastiği, kegel egzersizleri, biofeedback tedavileri, pelvis tabanı kaslarının elektriksel stimulasyonu tedavisi denenebilir. Son olarak,
ilaç tedavisine geçilebilir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 18:42:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?