30
Nisan
2024
Salı
KOCAELİ

İşten çıkarılan işçilerden eylem

Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Muallimköy'deki Dilovası Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSB) kurulu bulunan Debant grubuna ait tekstil firmasında çalışan ve yaklaşık 1 aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle iş bırakma eylemi yapan 241 işçi, iş akitlerinin feshedildiği gerekçesiyle bugün fabrika önünde eylem yaptı. 

Şeref Orhun ile Nurettin Saraç'a ait olan ve sanayi tipi çuval üretimi yapan Debant bugün işçi eylemine sahne oldu. Debant grubu bünyesinde kurulu 3 ayrı şirkette çalışan toplam 241 işçi, yaklaşık 3 aydır maaş almadıkları gerekçesiyle, iş kanunun ilgili maddesi gereği bir aylık iş bırakma eylemine başladı. İşçiler eylemlerine devam ederken, bugün çalıştıkları söz konusu şirketlerin ekonomik gerekçelerle kapatıldığını ve kendilerinin de işten çıkartıldıklarını öğrendi. 

Durumu öğrenen işçilerden yaklaşık 150 kadarı, fabrika önüne giderek yetkililer görüşmek istedi. Fabrika sahiplerinin olmadığını öğrenen ve giriş kapısı önünde toplanan işçiler, alkışlarla işvereni protesto etti. İşçilerin bu eylemi üzerine, bir süre sonra Debant Grup İnsan Kaynakları Müdürü Adnan Yurtkölesi, işçilerin yanına gelerek dertlerini dinledi.
İşçilere açıklamada bulunan Yurtkölesi, "Debant grubunda çalışan 4 ayrı fason firma var. Bunlardan tekstil fabrikası olanını 12 mart itibariyle ekonomik gerekçeler yüzünden kapattık. Gerekli yasal yerlere de başvurumuzu yaptık. Yasa gereği 1 aylık süre 12 Nisan'da doluyor. Bu tarihte de işçilere bunu tebligata başlayacağız. İşçilerin içeride bulunan birikmiş maaşları ve tazminatlarının ne olacağı konusunda ise benim bir bilgim yok" dedi. 

Müdür Yurtkölesi'nin açıklamalarını beğenmeyen işçiler ise, "Çalıştığımız işyerinde 600'ü aşkın işçi ile 100 kadar memur Aralık, Ocak ve Şubat ayı maaşlarını alamadı. Bunun üzerine iş kanununun bize tanıdığı hak gereği, 2 Mart gününden itibaren bir ay süreyle iş bırakma hakkımızı kullanmaya başladık. Bu süre 2 Nisan günü doluyordu. Ancak kısa bir süre önce, 241 kişi hariç tüm çalışanları çağırıp 2 aylık maaşlarını ödediler. Onlar çalışmaya başladı. Bizlere ise işimize son verildiği söylendi, ancak henüz bize yasal hiçbir tebligat yapılmadı" şeklinde konuştu.
İşçiler üye oldukları Teksif Sendikası'nın da kendilerine son derece ilgisiz davrandığını belirterek, işten çıkartılsalar bile sadece kanuni haklarını almak istediklerini söyledi. İşçiler eylemi bir süre daha sürdürdükten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
iha
Yayın Tarihi : 21 Mart 2007 Çarşamba 17:36:45
Güncelleme :22 Mart 2007 Perşembe 09:54:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?