3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

İZAYDAŞ gemisi raporu açıklandı

Yuvacık Barajı’ndan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük kamburlarından biri olarak gösterilen İZAYDAŞ’a ait BSEC Marmara 1 gemisi ile ilgili olarak Büyükşehir Meclisi bünyesinde oluşturulan komisyon, raporunu tamamladı.

İlyas Şeker başkanlığındaki komisyon, geminin ilimize geldiği günden satışına kadar sürekli masraf çıkardığını, İZAYDAŞ’ın bu masraflar nedeniyle 931 bin 629 dolar (Yaklaşık 1 trilyon 250 milyar) zarara uğradığını vurguladı, yöneticilerin yargılanmasını istedi.

3.5 sayfalık raporda gemi harcamalarına ilişkin dikkat çekici bilgilere yer verildi. İzmit Körfezi'nin temizlenmesi düşüncesiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından 1998 yılında kiralanan, 11.08.2004 tarihinde ise 700 milyar liraya satılan geminin modernizasyonu için bugüne kadar 731 bin dolar (Yaklaşık 1 trilyon) masraf yapıldı. Ayrıca gemiye temlik koyduran şirketin ödeme güçlüğü nedeniyle ilgili şirkete 200 bin dolar borç verildi. Böylece borç miktarı 931 bin doları buldu. Buna rağmen yapılan masraflar hiçbir şekilde teminat altına alınmadığı için, Büyükşehir Belediyesi veya İZAYDAŞ, kiralanan gemi üzerinde hiçbir hak iddia edemedi.

İSTİHDAM YERİ
Geminin istihdam yeri olarak kullanıldığı, hatta gemiyi İZAYDAŞ’a kiralayan Ukraynalı yetkilinin eş, çocuk ve gelinin de "teknik eleman" vasfıyla gemide istihdam edildiği kaydedilen raporda, geminin 1998-2003 yılları arasında sürekli olarak bakım ve onarımda kaldığı, çalıştığı günlerin sınırlı olduğu vurgulanıyor.

SEÇİMLERDEN 12 GÜN ÖNCE
Raporun 5. maddesinde ise İZAYDAŞ eski yönetiminin yerel seçimlerden önce davadan çekilmesi konu ediliyor:

"Gemi üzerinde muvazaalı olarak tahsis edilen rehin hakkının iptali için açılan davadan da İZAYDAŞ’ın avukatı Ahmet Yum, İZAYDAŞ genel müdürünün talimatıyla davadan 16.03.2004 tarihinde (28 Mart 2004 yerel seçimlerinden 12 gün önce) feragat edilmek suretiyle İZAYDAŞ’ın yapmış olduğu tüm harcamalar havada kalmış ve muvazaalı olarak yaratılan alacak birinci sırada yer almıştır."

YÖNETİCİLER YARGILANIYOR
BSEC Marmara 1 gemisinin sahibi, icra kanalıyla satılan Marinyel International adlı şirket. Ancak geminin eski sahibi Blasco şirketi icraya itiraz etti ve Kocaeli 1. İcra Mahkemesi’ndeki davayı kazandı. Geminin mülkiyeti konusu ise halen temyizde.

Gemi için masraf yapan İZAYDAŞ’ın eski yöneticileri, yeni yönetim tarafından açılan dava nedeniyle halen 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde konuyla ilgili olarak yargılanıyor.
Ukrayna’dan kiralanan gemi ise halen Derince Limanı’nda adaletin vereceği kararı bekliyor.

Onurhan Ahmet Altıner - Kenthaber / Kocaeli
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2005 Pazartesi 21:32:50
Güncelleme :23 Nisan 2005 Cumartesi 10:37:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?