3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

İZAYDAŞ’tan büyük atılım

Türkiye’nin tek atık yakma ve depolama tesisi olan İZAYDAŞ, değişik özellikleri bulunan 7 modern aracı törenle hizmete soktu. Törende konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, fabrika hakkında bir süre önce ortaya atılan "çevreyi zehirliyor" iddialarını cevaplarken, olayın arkasında rant kavgası yapan petrol kaçakçılarının bulunduğunu söyledi.


Yaptığı modernizasyon çalışmalarını sürdüren İZAYDAŞ, satın aldığı 7 modern araç için tören düzenledi. Törende, katı atıkları küçülten Kompaktör, atık yağ, pis su gibi sıvı atık taşıma aracı, basınçlı su ile yol yıkama su tankeri, tehlikeli evsel ve endüstriyel atıkları taşıma aracı, katı atıkları sıkıştırmak için kullanılan seyyar mini çöp istasyonu aracı, atıkların boşaltılması ve taşınmasını sağlayan döner ataşmanlı forklift aracı ve atık pil toplama aracını hizmete soktu.

Törende konuşan İZAYDAŞ Genel Müdürü, Recep Bilal Şengün, bir yılda yaklaşık 2 milyon YTL yatırım yaptıklarını belirterek, "Tesisin zarar etmemesi için her önlem alındı. Biz şeffafız, Bu tür söylentiler yazılmadan önce bize sorulsun, cevaplayalım. Çünkü olan bu yörede yaşayan köylülere oluyor" dedi.

Karaosmanoğlu, "Biz göreve geldikten sonra yaptığımız yatırımlarla tesisi modern bir hale getirdik. Fakat yeterli değil, çevreye koku saçıyor. Önümüzdeki haziran ayından itibaren çıkan metan gazını yakarak, kokuyu önlemiş olacağız. Vatandaşımızın bu tesis için endişeleri var. Bunu önlemek için vatandaşı eğitim çalışmalarını başlatacağız. Bu tesisle ilgili yeri yanlıştı, pahalıydı sözleri artık geride kalmıştır. Hiçbir şeyi parayla değerlendirmiyoruz. Bizim için önemli olan vatandaşın sağlığı. Tesisin çevreye zarar vermemesi için ne kadar yatırım gerekiyorsa o kadar yatırım yapacağız. Tesisi Avrupa standartlarına yükselteceğiz" şeklinde konuştu.

Vatandaşın atık depolama ve yakma tesisini "çöp fabrikası" olarak algıladığını belirten Başkan Karaosmanoğlu, "Burada iki tesis var. Birincisi çöp deponi alanı, ikincisi de klinik ve tehlikeli atık yakma ve enerji üretim tesisi. Her türlü önlem alınmıştır. Köylüler zarar görüyor gibi söylentiler çıkarılıyor. Bu söylentileri, akaryakıt kaçakçılığı yapanlar çıkarıyor. Çünkü bu tesisten rahatsız oluyorlar. Milyonlarca haksız kazanç elde edenler bu tesisin durmasını istiyor. Halkımız endişelenmesin, önemli olan bu. Bizim çocuklarımız, torunlarımız, halkımız bu havayı soluyor. Bundan sonra da soluyacak. Çünkü bu hava temiz. Kimse rantçılara kanmasın" çağrısı yaptı.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi ve Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu, eski bir çevreci olduğunu belirterek, "Burada yapılan yanlışların doğru olarak düzeltildiğini görüyorum. Eksiler artıya dönüşüyor. Kocaeli’ne yakışır atık giderme tesisimiz, dünya ile yarışan bir tesistir. Kimse merak etmesin, son günlerdeki olumsuzlukları artıya dönüştüreceğiz. Çalışıyoruz, yaparız, çünkü biz Atatürk çocuklarıyız" dedi.

Araçların kurdele kesimi sırasında kısa bir açıklama yapan Vali Erdal Ata, sanayileşmiş her ilin çevre sorunu bulunduğunu, birlikte yapılan çalışmalarla bu sorunun giderildiğini söyledi. Vali Ata, çevre konusunda gösterdiği hassasiyet ve çalışmalar nedeniyle de Başkan Karaosmanoğlu’na teşekkür etti.

Törende gördükleri kursları tamamlayan İzaydaş personeli İsmail Şimşek, İbrahim Başyiğit, Nail Balcı ve Ahmet Atlaş’a tehlikeli atık yakma, ve yanıcı maddeleri taşıma lisansı (ADR) verildi. Araçları lisanslı personel kullanabilecek.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2005 Pazartesi 21:28:33
Güncelleme :23 Nisan 2005 Cumartesi 10:31:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?