2
Mayıs
2024
Perşembe
KOCAELİ

'Jel', deniz anası ölüsü

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Fiziksel Oşinografi ve Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil İbrahim Sur, Marmara Denizi'ndeki "jelimsi" maddenin, aşırı çoğalan bir deniz anası türünün toplu ölümünden kaynaklandığını açıkladı.

Çevre ve Orman Bakanlığı ve İSKİ'nin desteğiyle konuyla ilgili araştırmaların sürdüğünü belirten Sur, Marmara Denizi'nde ilk kez Ekim 2007'de görülen ve kilometrelerce alana yayılan beyaz jelimsi maddeyi, olayın gerçekleştiği dönemin meteorolojik koşulları, kimyasal ve biyolojik oluşumlarıyla incelediklerini bildirdi. Sur, analizlerde ilk kez 2005 yılında Marmara'da tespit edilen "liriope tetraphylla" adlı deniz anası türünün, özellikle bölgenin kuzeyinde yoğun dağılım gösterdiğini kaydetti.
Atıklarla ilgisi yok
Aşırı avlanma nedeniyle deniz anası ile beslenen bazı balık türlerinin azaldığını belirten Sur, "Mevcut tüzüklere uyulsa bunlar yaşanmaz. Tabiatta bir canlı türünün yok edilmesi durumunda diğerinin miktarı artar. Deniz analarıyla beslenen türlerin sayısı azalınca onun sayısı artıyor. Aşırı avlanma nedeniyle bazı türlerin azalması, diğerlerinin artmasına neden oluyor. Jelimsi madde, Marmara'da çoğalan bir deniz anası türünün toplu ölümünden kaynaklanıyor" diye konuştu. 

Bu türün çoğalmasında evsel ve çevresel atıkların bir rolü olmadığını kaydeden Sur, 2005'te metre küp alandaki miktarı 1000 adet olan türün bu yıl metre küp alanda 8 bin adete ulaştığını, yaşam alanının daralmasının toplu ölümlere neden olduğunu kaydetti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 13:08:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?