3
Mayıs
2024
Cuma
KOCAELİ

Kazı çalışmasında şok eden tarihi mezar!

İzmit’in Kullar Beldesi’nde 120 yıl önce yakılarak öldürüldükleri anlaşılan 4 kişiye ait kemik parçaları bulundu.

Kullar Beldesi Goodyear Lastik Fabrikası ile Knauf Alçı Fabrikası arasında kalan bölgede hafriyat çalışması yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Roma dönemine ait bir lahit buldu.

Konu, çalışma yapan ekipler tarafından Müze müdürlüğüne bildirildi. Olay yerine gelen İzmit Müze Müdürü Zeynep Demir, lahitin yaklaşık 2 bin yıllık olduğunu tahmin ettiklerini söyleyerek, "Lahitin üzeri açılmış. Bu tür mezar yerleri bölgede çok sık bulunmakta ve bu lahitler hiç bir zaman bakir halde bulunmamaktadır. Her dönemde açılarak üzerine mezarlar ilave edilmiştir. Bu mezarda da 4 kişiye ait olduğunu düşündüğümüz iskelet parçalarına rastladık. Bulduğumuz iskelet parçaları yakılarak buraya atılmış. İskeletlerin ise 100 yılın üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Lahitin altında bir lahit daha bulunuyor. Bölgede başka lahitler de olabilir" dedi.

Kazı çalışmaları, yağmur nedeniyle durdurulurken, havanın izin vermesi halinde daha sonra sürdürüleceği bildirildi.

Öte yandan olay yerine gelen Birinci Dünya Harbinde Ermeni Çetecileri Katliamına Uğramış Mağdurlar Derneği Kocaeli Başkanı Ömer Gögerçin ise bölgede Ermenilerin katliam yaptıklarını ve birçok Müslüman Türk’ün yakılarak katledildiğini öne sürdü. Bulunan kemiklerin de o dönemde yaşamış Türklere ait olduğunu ileri süren Gögerçin, bölgede hafriyat çalışmalarının başlaması ile birlikte çok sayıda cesedin bulunacağını iddia etti.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2005 Perşembe 14:02:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Onurhan Ahmet Altıner IP: 85.99.204.xxx Tarih : 16.04.2005 13:08:56

Bu haberlede Kocaeli ilinin tümünün ne kadar eski bir yerleşim yeri olduğu anlaşılıyor.Daha nice tarih kalıntıları Kocaelinin altında yatmakta.Bence bir araştırma ekibi kurulup bu tarihin bizlere bıraktığı kalıntılar bulunup halkımıza tanıtılmalı.Ne kadar eski bir yerleşim yerinde oturduğu bilinci yerleştirilmeli.

 

Dolayısıyla Kocaeli'ye Tarihin kalıntıları ile yoğrulmuş bir şehir diyebiliriz.