5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

Kırmızılık kirlilikten değil!

TÜBİTAK'A GÖRE KÖRFEZ'DEKİ KIRMIZILIK KİRLİLİKTEN DEĞİL

İzmit Körfezi'nin bazı bölgelerinde deniz suyundaki kırmızılığı araştıran TÜBİTAK, buna kirliliğin değil, fitoplankton türlerinin aşırı üremesinin sebep olduğunu tespit etti.

İzmit Körfezi'nin bazı bölgelerindeki kırmızımsı görüntüler üzerine, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri denizden su numunesi alarak TÜBİTAK MAM'a ulaştırdı. TÜBİTAK, deniz suyundaki kırmızılığın fitoplankton türlerinin aşırı üremesinden kaynaklandığıni bildirdi. TÜBİTAK'ın raporunda, "Besin elementleri yönünden zengin ve sıcaklığın da fazla olduğu ortamlarda, ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında bir ya da birkaç fitoplankton türünün aşırı çoğalması sonucu

(litrede 1-100 milyon) suyun rengi kırmızı veya kahverengiye döner. İzmit Körfezi'nde mayıs ve haziran aylarında tekrarlayan ve Marmara Denizi'nin farklı kesimlerinde de gözlendiği bilinen bu olayın en önemli sebebi, uygun iklim şartlarında, yüksek yağış ile karadan N ve P gibi besin elementlerinin deniz ortamına girmesi sonucu belirli fitoplankton türlerinin aşırı üremesidir" denildi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2010 Cumartesi 14:19:01
Güncelleme :3 Temmuz 2010 Cumartesi 14:36:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?