5
Mayıs
2024
Pazar
KOCAELİ

KOBİTEM dev tatbikata hazırlanıyor

KOCAELİ İTFAİYESİ DEV TATBİKATA HAZIRLANIYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, gerçekleştireceği dev tatbikatla eğitim çalışmalarını sürdürecek.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi (KOBİTEM), 24 Ocakta gerçekleştireceği dev tatbikata hazırlanıyor.

Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Fuar Merkezi yanında bulunan İtfaiye Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan tatbikatla, itfaiye erleri aldıkları eğitimleri gösterecek. İtfaiye erlerinin performanslarını ortaya koyacağı tatbikat için son hazırlıklar sürerken, itfaiye personeli tam bir sinir harbi yaşayacak. Konteynırlar içerisinde oluşturulan eğitim alanında ilerleyerek arama-kurtarma çalışması yapacak olan itfaiye erleri, bin dereceye varan sıcaklıkla mücadele edecek ve görme mesafesinin neredeyse sıfır olduğu dar alanlarda çalışacak. Geliştirilmiş duman simülatörü, tatbikatın en zor parkurunu oluşturuyor. İtfaiyeciler, parafin dumanı ile doldurulan istasyona, temiz hava solunum cihazı ve korunma ekipmanlarıyla girecek. Dar koridorlarla dolu labirentte itfaiyeciler görüş mesafesinin sıfır olduğu alanda dokunarak ilerleyecek. Labirent şeklinde hazırlanan düzenekler ise değiştirilebiliyor. Yukarı açılan bir kapı, itfaiyecinin bir sonraki eğitiminde sağa veya sola açılır hale getirilebiliyor. Öte yandan yan tarafta bulunan kumanda odasından içeri bebek, çocuk, kadın ve hayvan sesleri verilerek mahsur kalma havası oluşturuluyor.

İtfaiyecilerin yangına nasıl müdahale edeceklerini tespit etmek maksadıyla yapılan alanlardan biri de flash-over. Bu eğitim alanında itfaiye erleri gerçek bir yangınla karşılaşıyor. Bin derecelik ısı oluşturulan alana yaklaşan itfaiyeciler, kapıların açılmasıyla alev topu arasında kalıyor ve yoğun bir basınç ve duman oluşuyor. İtfaiyecilerin performansını tespit için eğitim öncesi ve sonrası sağlık kontrolü yapılacak.

İtfaiye personeli tatbikatta ayrıca yüksek açı kurtarma, kentsel arama-kurtarma, enkazda çalışma, toprak kaymalarında çalışma, tehlikeli maddelere, doğalgaz ve LPG tanklarına, araç yangınlarına ve araç kazalarına, sıkışmalarda yaralılara, yangına müdahale ve afet durumlarında istasyon kurma gibi konularda ellerinden gelen gayreti gösterecek. Yeni simülatörler ve eğitim parkurları eklenen merkezde flash-over ve geliştirilmiş duman simülatörleriyle, itfaiye personeline 'olay yeri komuta, kontrol ve stres yönetimi' ile alakalı ileri eğitiminin verileceği tatbikat yaklaşık 16 dönümlük bir alanda gerçekleştirilecek.

KOCAELİ İTFAİYESİ DEV TATBİKATA HAZIRLANIYOR
KOCAELİ İTFAİYESİ DEV TATBİKATA HAZIRLANIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2010 Pazartesi 12:10:04
Güncelleme :18 Ocak 2010 Pazartesi 18:33:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?